Какви билки и подправки да консумират диабетиците? Вижте тези полезни съвети!

Чесънът стимулира производството на инсулин и понижава кръвната захар

podpravkiОбикновено малките добавки към храната превръщат баналните ястия в шедьоври. Подправките са изключително ценни не само защото придават оригинален вкус без мазнини, но и поради силното си антиодксидантно и противовъзпалително действие. Майонезата и горчицата допринасят за отличния вкус и консистенция на блюдата, но трябва да се внимава, защото при тях има опасност от прекомерен прием на захар и сол.

Купете билки в саксия за прозореца

Ако в близкия супермаркет продават свежи цветя, има вероятност да предлагат и свежи подправки в саксия – включително и за готвене. Растенията риган, босилек, розмарин и мащерка не само ще ухаят добре, но и ще бъдат на една ръка разстояние, когато поискате да овкусите месото или супата.

Обогатявайте ежеседмично запасите си от подправки

Обичате ли пикантните и силно овкусени ястия? Разнообразяването на набора от подправки ще ви помогне да овкусите храната си без калории или мазнини. Купете джинджифил, лют червен пипер, куркума, пресен чесън, лук, къри, сушен босилек, розмарин или нещо напълно непознато и потърсете подходящи начини да ги добавите към ястията си. Например сипете половин чаена лъжичка смлян кимион във водата, преди да сварите кафявия ориз или поръсете с къри вместо сол току-що приготвените пуканки.

Заложете на полезните сосове

Ако съществува нискокалорична, разнообразна подправка, това е доматената салца. Изключително подходяща е за печена риба, пилешки хапки и дори картофи. Две супени лъжици доматена салца от консерва съдържат 10 ккал и никакви мазнини. Помислете за това следващия път, когато посягате към майонезата – в две супени лъжици от нея има 114 ккал и 10 г мазнини.

Потърсете ленено семе

Лесно можете да обогатите с допълнителни влакнини всяко ястие, прибавете 1-2 две чаени лъжички смляно ленето семе.

Във всяка чаена лъжичка се съдържат 1 г мазнини, 1 г влакнини и 1 г белтъчини (и само 17 ккал). Купете смлени семена или ги подгответе сами в почистена кафемелачка. Използвайте ги в сосове, салати, запечени ястия и тестени печива. Само не забравяйте да ги съхранявате в хладилник след отварянето. И едно предупреждение: при прекомерна употреба на лененото семе бързо ще усетите и слабителния му ефект.

Четете етикетите, за да следите калориите и натрия

Ако 1 супена лъжица от продукта съдържа под 25 ккал, най-вероятно няма нужда да броите въглехидратите, ако сте на нисковъглехидратна диета. Но с някои храни като майонезата или горчицата, които съдържат допълнителни мазнини, калориите бързо се качват, затова заменете тези изделия с нещо или ги употребявайте в малки количества. Натрият е другата скрита опасност. Една супена лъжица кетчуп може да съдържа 190 мг натрий. Сосовете за салати са още по-сериозни „престъпници“. Когато е възможно, избирайте продукти с ниско съдържание на натрий (или сами си приготвяйте дресинги за салата). Помнете, че порцията не бива да има повече натрий в милиграми, отколкото калории.

Изберете горчицата пред кетчупа

Повечето видове горчица не съдържат добавена захар и имат по-малко натрий в състава си.

Заместете майонезата с нискомаслено кисело мляко

Отцедете част от водата в млякото, постелете в цедката голям филтър за кафе или два пласта бяла кухненска хартия (избягвайте тази с щампи). Поставете цедката над голяма купа. Сипете една чаена чаша мляко във филтъра. Оставете в хладилника 3 часа.Така ще получите половин чаша „млечно сирене“.

Не забравяйте чесъна

Това е една от най-подходящите подправки за диабетици. Изследванията сочат, че чесънът стимулира производството на инсулин и понижава кръвната захар. Той също така умерено редуцира стойностите на „лош“ холестерол и „избистря“ кръвта, а това предпазва от опасни тромбози. Богат е на антиоксиданти, които предпазват от усложненията, съпътстващи диабета. Чесънът е ароматен и полезен и трябва да е едно от първите неща, които ще сложите в количката. Печен върху месо или хляб е изключително апетитен. Пресованият чесън придава незаменим вкус на салатите, задушените зеленчуци, маринатите и още много други.

Намерете лимонов пипер

Той придава прекрасен аромат, без да добавя натрий, на зеленчуците, месата и питките.

Преминете към сол „кашер“

Тъй като е по-едра, от нея се използва по-малко, отколкото от трапезната. В една супена лъжица има наполовина по-малко натрий в сравнение със същото количество трапезна сол.

Опитайте комбинираните подправки

Тези миксове веднага „отварят“ вкуса на рибата, пилето или скаридите, без да добавят излишни мазнини и калории. Обикновено съдържат лют червен пипер, черен пипер, чесън или лук на прах, червена чушка, целина или семена от резене и други съставки. Ако обичате пикантната храна, която не е прекалено лютива, това е най-добрият начин да овкусявате. Опитайте и други подправки като счукан черен пипер. Избирайте доказани производители, които не добавят сол към продукта си.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *