Начало / Болести и лечение / Ниските нива на естроген при млади жени са опасни!


Ниските нива на естроген при млади жени са опасни!

Симптомите за ниско ниво на естроген обикновено се появяват при жени, наближаващи менопаузата. Но и по-младите жени също могат да имат нисък естроген, само че причините при тях са различни.

Има три вида естроген: естриол, естрон и естрадиол. Някои жени не произвеждат достатъчно един от тях или всичките.  Необичайните нива на тези видове биха могли да сигнализират за опасни болести, включително рак.

Симптоми

Най-честият симптом за нисък естроген при по-младите жени е липсата на менструация и забавено развитие. Жените на възраст под 40 години могат да изпитват ранна менопауза, в резултат на което получават горещи вълни и нощни изпотявания. Умората е често срещано оплакване, свързано с това състояние. Те, също така, се оплакват, че често забравят, имат безсъние, липса на сексуално желание и болезнен полов акт. Появява се нередовна или липса на менструация. Могат да възникнат инфекции на пикочния мехур и главоболие.  Промени в настроението, които водят до плач, чувство на депресия и раздразнителност са също симптоми. Появява се обилно падане на коса. Невъзможността да забременеят може да е сигнал за ниски нива на естроген при по-млади жени. След раждане нивата на естроген падат, но организмът се възстановява до 1 година. Ако горепосочените симптоми продължат повече от година трябва да си направите хормонални изследвания.

Фитоестрогените

Голям интерес се генерира от жени, които търсят алтернативни подходи за хормонално-заместителна терапия.  Въпреки че фитоестрогените може да не са толкова ефективни, колкото хормоналната терапия, те осигуряват известно облекчение на симптомите.

Соеви зърна и ядки

Соевите зърна са вид фитоестроген от семейство бобови. Фитоестрогените не са толкова мощни като естрогените, които се срещат естествено в тялото ви, но са достатъчни мощни да осигурят значителни ползи за здравето. Учените предупреждават жените да не прекаляват с приема на соеви продукти, защото твърде голямото количество естроген в организма увеличава риска от появата на рак на гърдата.

Лененото семе

Лененото семе съдържа лигнани – друг тип фитоестроген. Можете да намерите ленено семе в много продукти, като хляб, яйца и кифли, а можете да употребявате масло от ленено семе за готвене.

Тикви, горски плодове, касис

Някои фитоестроген съдържащи растения произвеждат естроген на растителна основа. Растение, което съдържа най-много фитоестроген е тиквата –  3780 мкг (микрограма) във всеки сто грама белена тиква. Ягодите имат 1200 мкг на 100 грама плодове, боровинки – 1054 мкг и касис – 388 мкг за 100 грама плодове.

 

Може ли ракът на гърдата да се открие по-рано?

Внимание! Материалите в Лекува.нет може да се използват само с публикуване на активен линк към оригиналния текст!


Избрано за теб


Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*