ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Ниските нива на естроген при млади жени са опасни!

Симптомите за ниско ниво на естроген обикновено се появяват при жени, наближаващи менопаузата. Но и по-младите жени също могат да имат нисък естроген, само че причините при тях са различни.

Има три вида естроген: естриол, естрон и естрадиол. Някои жени не произвеждат достатъчно един от тях или всичките.  Необичайните нива на тези видове биха могли да сигнализират за опасни болести, включително рак.

Симптоми

Най-честият симптом за нисък естроген при по-младите жени е липсата на менструация и забавено развитие. Жените на възраст под 40 години могат да изпитват ранна менопауза, в резултат на което получават горещи вълни и нощни изпотявания. Умората е често срещано оплакване, свързано с това състояние. Те, също така, се оплакват, че често забравят, имат безсъние, липса на сексуално желание и болезнен полов акт. Появява се нередовна или липса на менструация. Могат да възникнат инфекции на пикочния мехур и главоболие.  Промени в настроението, които водят до плач, чувство на депресия и раздразнителност са също симптоми. Появява се обилно падане на коса. Невъзможността да забременеят може да е сигнал за ниски нива на естроген при по-млади жени. След раждане нивата на естроген падат, но организмът се възстановява до 1 година. Ако горепосочените симптоми продължат повече от година трябва да си направите хормонални изследвания.

Фитоестрогените

Голям интерес се генерира от жени, които търсят алтернативни подходи за хормонално-заместителна терапия.  Въпреки че фитоестрогените може да не са толкова ефективни, колкото хормоналната терапия, те осигуряват известно облекчение на симптомите.

Соеви зърна и ядки

Соевите зърна са вид фитоестроген от семейство бобови. Фитоестрогените не са толкова мощни като естрогените, които се срещат естествено в тялото ви, но са достатъчни мощни да осигурят значителни ползи за здравето. Учените предупреждават жените да не прекаляват с приема на соеви продукти, защото твърде голямото количество естроген в организма увеличава риска от появата на рак на гърдата.

Лененото семе

Лененото семе съдържа лигнани – друг тип фитоестроген. Можете да намерите ленено семе в много продукти, като хляб, яйца и кифли, а можете да употребявате масло от ленено семе за готвене.

Тикви, горски плодове, касис

Някои фитоестроген съдържащи растения произвеждат естроген на растителна основа. Растение, което съдържа най-много фитоестроген е тиквата –  3780 мкг (микрограма) във всеки сто грама белена тиква. Ягодите имат 1200 мкг на 100 грама плодове, боровинки – 1054 мкг и касис – 388 мкг за 100 грама плодове.

 

Може ли ракът на гърдата да се открие по-рано?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *