ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Кога да пием чай от босилек?

Босилекът съдържа ефирно масло, дъбилни вещества и флавоноиди. Лечебните му качества са важни при подут стомах и стомашни разстройства.

basil3_thumb_2Настойки и чай от босилек се използват при липса на апетит, нервни разстройства и безсъние. Как да си направим чай от босилек, препоръчват от www.web-zdrav.ru.

Една-две препълнени супени лъжици суха листна маса се заливат с 250 милилитра кипяща вода. Оставя се да се запари 10-15 минути, прецежда се и при необходимост се изпива една чаша. При хроничен метеоризъм и проблемен стомах се провежда 8-дневен лечебен курс, при който се пият две чаши запарка дневно. Почива се две седмици и се повтаря 8-дневното лечение.
Босилекът, както много лекарствени растения, се използва и като подправка. Добавен в някои блюда, той им придава приятен аромат, като в същото време улеснява храносмилането. Още в древността са го използвали като подправка за супа, а в пресен вид се добавя към салати и макарони с доматен сос. Отразява се добре при по-мазни храни.

В диетичната кухня босилекът насърчава приема на храна с малко сол. Много е добър за рибни ястия в съчетание с розмарин и градински чай. Приятна добавка е към блюда с меко сирене.

Народната медицина цени босилека като средство, успешно подпомагащо работата на стомашно-чревния тракт при метеоризъм, запек и загуба на апетит. По-рядко се прилага при лечение на заболявания на пикочния мехур. Гаргарата със запарка от босилек лекува болно гърло, а компресите с босилкова настойка успешно съдействат за затваряне на трудно зарастващи рани.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *