Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво e метаболитният синдром и как да се предпазим от него?

Доцент д-р Владимир Христов е водещ специалист по ендокринология и метаболитни заболявания. Той е ръководи­тел на Клиниката по ендокринология към Университетска болница „Александровска“ и председател на Българския институт по метаболитен синдром.

 метаболитен синдром

Доц. Христов, какво пред­ставлява метаболитният синдром?

Метаболитният синдром е комбинация от 4 рискови фак­тора:

  • затлъстяване – увеличена обиколка на талията;
  • високо артериално наляга­не (над 130/85);
  • повишена кръвна захар (над 5,6) или захарен диабет;
  • нарушена мастна обмяна (увеличен холестерол).

 

Кои са причините за възник­ването му?

–          Най-важните фактори за развитието на метаболитния синдром са затлъстяването и инсулиновата резистентност.

Централният тип затлъс­тяване се характеризира с нат­рупване на мастна тъкан около вътрешните органи. Този тип затлъстяване допринася освен за метаболитния синдром, и за развитието на артериална хипертония, нарушения в об­мяната на мастите и е рисков фактор за сърдечносъдовите заболявания. Можете лесно да проверите дали имате затлъс­тяване, като измерите обиколката на талията си. При жените тя трябва да е под 80 см, а при мъжете – под 94 см.

Другият фактор – инсули­нова резистентност, възниква, когато клетките в тя лото (черен дроб, скелетна мускулатура и мастна тъкан) станат по-малко чувствителни или нечувстви­телни към инсулин – хормона, който се отделя от панкреаса и е отговорен за навлизането на глюкозата от кръвта в клетките, т.е. инсулинът не се използва ефективно. Нивото на глюкоза­та в кръвта се повишава, което предизвиква повишено отделя­не на инсулин. След определен период от време панкреасът не може да произвежда адекват­но количество инсулин, което води до хипергликемия (пови­шена кръвна захар) и се появява диабет тип 2.

Допълнителни фактори за възникване на метаболитния синдром са недостатъчната фи­зическа активност, генетичното предразположение, възрастта, хормоналните промени и др.

 

Защо е важно навреме да се открие и лекува метабо­литният синдром?

–          Хората с метаболитен синд­ром са с пет пъти по-висок риск от развитие на захарен диабет тип 2. Всяка година над 3,2 ми­лиона от населението в света умира от усложненията на диа­бета. Прогнозира се, че до2025 г. броят на пациентите с диабет ще се удвои. Затова ранното откри­ване и правилното лечение на метаболитния синдром може да предотврати развитието на диабет и сърдечносъдови за­болявания.

Как се открива метаболит­ният синдром?

–          За да се диагностицира мета­болитен синдром, трябва да се направи следното: да се измери обиколката на талията, да се из­мери артериалното налягане; да се направят лабораторни тестове, за да се види нивото на кръвната захар, на триглицеридите, общия холестерол, HDL холестерола.ю

Освен това е добре да се направи комплексна оценка на физическо състояние на пациента чрез измерване на: телесното тегло, височината и да се изчисли индексът на те­лесна маса (ИТМ).

Как да се справим с метаболитния синдром?

– Веднъж диагностициран, метаболитният синдром трябва агресивно и безкомпромисно да се лекува, за да се намали рискът от сърдечносъдово за­боляване и диабет тип 2.

На първо място препо­ръчваме промяна в начина на живот! Това е най-важното. Трябва да се започне с умере­но намаляване на калориите при хранене, за да се постигне 5-10% намаляване на теглото през първата година; т.е да се променят хранителните на­вици. Доказано е, че умерената редукция на теглото с 5% води до подобряване на инсулинова­та резистентност, намаляване на стойностите на кръвната захар, подобряване на маст­ния профил, намаляване на артериалното налягане. Много важно е и движението!

За съжаление, при пациен­тите, при които не е достатъчна промяната в начина на живот и намаляването на теглото, се изисква лечение на метаболитния синдром с медикаменти.

Когато е необходимо, трябва да се взимат медикаменти за кон­трол на артериалното налягане и медикаменти за намалява­не на нивата на холестерола и триглицеридите, на кръвната захар и инсулиновата резис­тентност.

 

Какво ще ни посъветвате да правим, ако сме застра­шени от метаболитен синдром?

– Променете стила си на жи­вот, увеличете физическата активност и се хранете здра­вословно – ограничете живо­тинските мазнини, откажете се от пържената храна, яжте повече плодове и зеленчуци! Спрете цигарите и ограничете алкохола.

 

 

Има ли храни, които пазят от настинки?

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *