Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Аюрведа е лечение, подходящо за всички!

Това е традиционното индийско лечи­телско изкуство и се практикува вече над 4000 години. Призната е за медицинска сис­тема и от Световната здравна организация. За разлика от модерната медицина, аюрведа лекува човека, не болестта.

Аюрведа, лечение, грип

Те­рапията при аюрведа се състои от съвети за хранене и поведе­ние, масажи, третиране с масла и билки. При това храненето е най-малко половината от тера­пията и може да се практикува от всеки у дома.

Как функционира аюрведата?

Според нея светът се състои от пет елемента – етер, въздух, огън, вода и земя. Ние самите също сме съставени от тези първични елементи, които в тялото ни са включени в енер­гийни модели. Те са наречени доши, не са постоянни, а са пла­ващи, а това значи, че могат да излязат от равновесие.

Има три вида доши:

  1. Вата (етер и въздух) – въз­душната енергия. Регулира нервната система, дишането и всички процеси на движение в организма.
  2. Пита (огън и земя) – огнена енергия. Регулира храносмилането, телесната температура и обмяната на веществата.
  3. Кафа (вода и земя) – водна енергия. Поддържа баланса на течностите в тялото, стабил­ността и силата.

Когато тези доши са в рав­новесие, ние сме физически и психически здрави.

 

Как да постигнем равновесие

Когато една от дошите вземе превес, се стига до духовни и физически смущения.

Трябва да избираме правилните храни. Аюр­веда различава шест вкуса при храните – сладко, со­лено, кисело, люто, горчи­во и тръпчиво. В течение на деня трябва по възможност да консумираме от всички вкусове.

Подправки за добра обмяна на веществата

  • Джинджифилът прочиства с етеричните си мас­ла и лютивите си вещества. Активира бързото изгаряне на мазнините. Подходящ е за супи, яхнии, риба, месо, салати и сосове.
  • Чили чушки. Активират кръвообращението, не позволяват на мазнините да се отлагат по съдовете, а ги превръщат в енергия. Подходящи са за много ястия. Внимание при дозирането, много са люти.
  • Кардамон. Има лютиво-сладък вкус, полезен е за сърцето и успокоява целия организъм. Детоксикира кофеина. Слага се по малко в кафето и чая.

Правила на аюрведа за хранене

  • Отделете време за спокойно хранене. Не яжте набързо или в движение.
  • Яжте само ако сте гладни, а предишната храна вече се е смляла (от три до шест часа).
  • Вечер не яжте тежки храни и животински белтъчини.
  • По-тежката храна, също и сладката, яжте в началото на храненето.
  • Не пийте леденостудени напитки. Избяг­вайте алкохол, кафе и газирани напитки.

Лечение с гореща вода. Сварената вода с нейните специфични качества поддържа баланса. Водата се вари 15 минути, слага се в термос и се пие по две-три глътки на всеки половин час.

Масаж с масло. Основна част на аюрведата е масажът на цяло тяло с топло сусамово масло. То прониква в кожата, разтваря токсините в съ­единителната тъкан. Поглаждащите движения разграждат лимфата. Препоръчва се и коремен масаж, който активира храносмилането и успо­коява нервната система. Сусамовото масло се загрява на водна баня до стайна температура. Една шепа масло се слага на корема и с цяла шепа се масажира нежно по посока на часовниковата стрелка в продължение на 5 минути. След това на корема се поставя кърпа, натопена в топла вода, и се почива. Избърсва се със суха кърпа.

 

 

 

Десетте заповеди на Аюрведа за естествено красива кожа

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *