Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Интернет влошава качеството на паметта

В днешно време вместо да си спомняме събития, дати, названия и определения, ние влизаме в интернет и бързо получаваме отговора без никакви усилия

 

интернет

Не губим ли по този начин паметта си? Как такова доведено до автоматизъм поведение се отразява на нашия мозък? Неслучайно мнозина се опасяват, че интернет и Google „размекват“ мозъците в стремежа да опростят живота ни.

Към тях се отнася и публицистът Николас Кар. През 2010 г. той пише есе, озаглавено „Прави ли ни интернет по-глупави?“, в което заявява, че световната мрежа е повлияла на паметта му и на способността му за концентрация. Според специалистите по тези въпроси интернет не води до нарушения в паметта, но променя начина, по който четем, търсим и в крайна сметка усвояваме информация.

„Всичко това е начин да се икономисва енергия“, обяснява професорът от монреалския Институт по неврология Алън Дагър, който се занимава с въпросите на въздействието на интернет върху мозъка и зависимостта на човека от световната мрежа. Когато човек съставя списък с покупки, отбелязва това, което му е нужно, но след това веднага забравя за него, обяснява той. По същия начин стои и въпросът с интернет: това не означава, че ще използваме по-малко мозъка си. Просто не запомняме информацията, която е лесно достъпна във всеки момент.

Алън Дагър нарича „абсурд“ твърденията, че зависимостта от интернет атрофира нашите сиви клетки. Според него изобилието от достъпна информация в мрежата ни е от изключителна полза. Канадският невролог е уверен, че интернет оказва неоценима помощ и е променила медицинската практика. Освен това в изследване на Калифорнийския университет в Лос Анджелис се отбелязва, че използването на интернет стимулира работата на мозъка на възрастни хора и подобрява когнитивните им способности, пише вестник „Феномен“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *