ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Кафе + лекарства = ужасно вредна комбинация

Оказва се, че кафето в съчетание с лекарства може да доведе до тежки странични ефекти за човешкия организъм

 

кафе главоболие

Това е така, защото влияе върху степента на усвояване на повечето съвременни лекарствени препарати. Напитката е способна многократно да усили действието на едни и да забави и дори да блокира други.

Най-активният компонент на кафето е кофеинът, който в повечето случаи взаимодейства с лекарствата. Но други съставки на ободряващата течност също могат да влязат в реакция. При взаимодействие с кафе се променя напълно ефектът от естрогенните препарати, антидепресантите, лекарствата за лечение на остеопороза и заболявания на щитовидната жлеза. При експерименти било доказано, че кафето влияе на усвояването на тиреоидния хормон, като го снижило с 55%.

Доказано било и че заради – кафето зле се усвоява инхибиторът на костната резорбция алендронат – с 60% по-слабо. Специалистите доказали неблаготворното влияние на напитката и върху общия хормонален фон на човека. Така например при жените се забавя циркулацията на естроген в организма.

А някои лекарствени препарати, от своя страна, усилват действието на самото кафе или на кофеинсъдържащите напитки. Антибиотиците, антидепресантите, оралните контрацептиви блокират фермента, отговарящ за усвояването на кофеина, известен под названието CYP1A2. Блокираният фермент остава по-дълго в организма. Така при жени, употребяващи орални контрацептиви, кофеинът се задържа с четири часа по-дълго, пише вестник „Феномен“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “Кафе + лекарства = ужасно вредна комбинация

  1. Таня Бук каза:

    Вземам антидепресанти и против манийни състояния.
    Колко кафе мога да пия дневно?
    Сърдечно благодаря

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *