ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Тревожен симптом ли е отсъствието на цикъл?

Менструалният цикъл е физиологичен знак на женския организъм, че репродуктивната система работи нормално

отсъствие на цикъл

Прието е да се смята, че той е дълъг 28 дни, като менструалното кървене трае от 3 до 5 (най-много 7) дни. Но това е съвсем условно. Продължителен или кратък, болезнен или леко-протичащ, обилен или оскъден, той е индивидуален за всяка жена. Тя познава неговите особености и характеристики, затова лесно може да забележи промени.

Отсъствие на цикъл. Двата възможни варианта са забавяне или спиране на менструалния цикъл. Ако водите активен полов живот, възможно е причината да е бременност. Дори когато ползвате контрацептивни средства, няма 100-процентова гаранция, че те предпазват напълно. При жените на възраст между 40 и 50 години отсъствието на цикъл може да сигнализира, че навлизат във фазата на предменопауза. В този период яйчниците забавят производството на естроген и е възможно цикълът да стане нередовен. Но когато той отсъства 12 последователни месеца, се приема, че сте в менопауза. Средната възраст за навлизане в този период е 51 години.

Съществува и друга възможна причина за нарушение на менструалния цикъл – прекомерното физическо натоварване. Състоянието се нарича аменорея и е следствие от промяна в регулацията на репродуктивните хормони. То може да настъпи и при жени с хранителни разстройства (анорексия, булимия). Патологичното ограничаване на количеството приети калории потиска освобождаването на хормоните, от които тялото се нуждае за овулацията. Други възможни причини за отсъствието на цикъл са стрес, кърмене, разстройство на жлезите с вътрешна секреция, заболявания на матката. Посетете лекар, за да изясни проблема, пише вестник „Всичко за семейството“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *