Десет важни неща, които трябва да знаем за инсулта (2)

Лечението на последиците от инсулта продължава с месеци и години. Някои е възможно да бъдат отстранени дори 20 години по-късно!

insulti6. Един от лечебните методи например е чрез концентриран кислород под високо налягане. Това може да възстанови някои мозъчни функции, които изглеждат изгубени завинаги. Т.н. хипербарична оксигенация е способна буквално да съживи оцелелите неврони след ударни дози кислород. Такива случаи приличат на чудеса: например жена, изгубила говора си, след подобно лечение отново започва да произнася думи и изречения.

7. Депресията повишава риска от инсулт с 45%. Този извод е направен от американски изследователи, които са проследили здравния статус на над 300 000 пациенти. Депресивният фактор усилва другите неблагоприятни – например пушенето, липсата на физическа активност, лошото хранене.

8. Опасната сънна апнея. Внезапното спиране на дишането по време на сън (сънна апнея ) може да причини инсулт, защото при това състояние се ограничава достъпът на кислород до главния мозък. Така нараства рискът от нарушения на мозъчното кръвообращение. Сънната апнея е сериозно и разпространено страдание, от него страдат до 3% от хората. По-често това отклонение се среща при мъжете, 3 до 8 пъти повече в сравнение с жените. Жените изпитват такива проблеми след менопаузата. При сънната апнея страдащите изпитват различни разстройства на съня, което е свързано с резки промени във функционирането на сърдечно-съдовата система. Колебанията на артериалното налягане и аритмиите са предпоставка за инсулт.

9. Диагностика на инсулта по очите. Един от най-честите признаци на инсулта е световъртежът. Но в същото време да се установи каква е причината за това е доста трудно. Тук на помощ идва апаратурата: съществува приспособление – видеоокулограф, което със 100-процентова точност определя дали световъртежът е свързан с инсулт или с друг здравословен проблем. Устройството включва специални очила, които чрез сложна система от връзки показват на компютърна програма как се движат очите и какви мозъчни процеси протичат при това. На практика това са стрес-тестове за вестибуларния апарат.

10. Студът е рисков фактор. Отдавна е известно, че най-много инсулти с летален изход има през зимата (31.2%) и есента (26.9%). Португалски учени са изчислили, че падането на температурите с един градус увеличава инсултния риск с 3.9%. Това е логично: при ниските температури артериалното налягане се покачва, а това увеличава опасността от произшествия. Простото обяснение: при ниски температури кръвоносните съдове се свиват, което води до повишение на налягането вътре. Освен това кръвта се сгъстява и това е допълнително утежняващ ситуацията фактор. При застудяване възрастните хора трябва да се движат повече, да се хранят пълноценно и да прекарват времето си в отоплени помещения, отбелязват от medportal.ru. Трябва да се следят стойностите на артериалното налягане и да се контролира сърдечният ритъм, включително възможните състояния на предсърдно мъждене. Според статистиката те увеличават риска от инсулт пет пъти, а в съчетание с атмосферните фактори са си чиста бомба със закъснител.

Оценете статията
Оценка 5 от 1 гласували

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Актуални промоции в lekuva.net

От 3 до “Десет важни неща, които трябва да знаем за инсулта (2)

 1. Дими каза:

  До запитването на господина по повод инсулта на баща му.
  Съпругът ми получи инсулт юни месец миналата година .На 45 години е.Не можеше да се движи със двата крайника и дясната ръка беше засегната.Записах ме го за рехабилитация/която се прави след 20 ден от инсулта/във този център ,който ще вмъкна малко по надолу.Лечението е безплатно но трябва да се изпрати със талон от личния лекар.Първо се обаждате на посочения телефон и се записвате за приемане и те ви казват кога,как и какви документи да носите.Може и с придружител но се заплаща 12 лева на ден. Сградата е под всякаква критика както и храната,но за сметка на това хората там прохождат!Повярвайте ми съпругът ми се прибра сам от там у дома без чужда помощ.
  Това е специализираната болница.Успех!
  http://bolnici.zdraveopazvane.catalog.bg/company/%D1%81%D0%B1%D0%B4%D0%BF%D0%BB%D1%80+%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D1%87%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%BE/39459

 2. doktor каза:

  Коментар по повод човекът с Инсулт: Не е само до системите. Зависи, но при някои, трябва да мине доста време до оправяне или относително такова, може и 1/2 година една и повече. Едно от ефективните средства е редовна Рехабилитация, поне два или три пъти седмично вкъщи! Рехабилитатори-много, просто намерете читав такъв. Относно хранене: Сладкиши-не, тлъсто-не, бобови храни, зеленчуци, риба-да!Кетчуп, майонеза-не! Ако обича да си пийва -50 гр. уиски, но не менте на ден! Супи- но не готови, защото съдържат натриев глутамат!Месо- малко пилешко или телешко!Кола-не! И една рецепта: цвят от алое 150 г.
  стъркове от полски хвоощ,жълт кантарион,бял имел,корени от дилянка по 100 г.исландски лишей,мащерка,стръкове дяволска уста,листа от бреза по 50 г.,листа от мента,листа от маточина,цвят от бъз и хмел по 30 г.,корени от бял оман 80 г.В 400 мл. вряла вода вечер се поставят 1 чаена лъжичка от билковата смес.Кисне цяла нощ.На сутринта се прецежда и се пие 3 пъти дневно по 1 кафяна чашка 30 мин. Преди ядене всяка седмица броят на лъжичките от билковата смес се
  увеличават с по една докато се стигне до 5 чаени лъжички,като водата остава винаги ок.400 мл.

  Проверете и за Демир Бозан. Нямам преки наблюдения за него!

  Успех!!!

 3. insylt каза:

  znachi bashtami strada ot insylt toi ne moje da si marda dqsnata raka i desniq krak dqsnoto ako nemoje da go marda ii ne govori a tava s govora she se opravili zashoto kagato my slagat sistemi toi izka da gi maha segi gleda ii postoqno izka da stava no ne moje .Molqvi ako ima nachi nishe te miii.. :/ blagodarq vi se pak 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.