Как да предпазим очите си пред компютъра?

1Смята се, че очите ни ще се увредят, ако гледаме прекалено дълго в монитора. Повечето от нас са изпитвали раздразнение след дълъг престой пред компютъра.

Проучванията показват, че между 50 и 90 процента от хората, които работят с компютри имат проблеми с очите. „Забелязваме все повече  хора, които се оплакват от преумора на очите”, казва офталмологът  Браян Боксер. „Дългото взиране без почивка обикновено е основният виновник”. Проблемът е толкова често срещан, че има дори и име за него: Синдром на компютърното зрение (Computer Vision Syndrome (CVS )), информира Upwave.com.

Боксер казва, че хората обикновено мигат около 18 пъти в минута благодарение, на което очите си почиват по естествен начин. Когато се взираме в екрана, броят на пътите, в които примигваме намаляват и по този начин очите се преуморяват, зачервяват се и започват да ни сърбят.

Най-честите симптоми на преумора на очите включват: възпаление на очите, сухота, сълзене, замъглено зрение, двойно виждане, чувствителност към светлина, затруднено фокусиране върху изображения, болка във врата, главоболие или комбинация от всички изброени по-горе.

Според  Джефри Аншел, основател на  корпорация за консултиране на зрението и автор на „Наръчник за ергономично зрение”, първото нещо, което трябва да направим е  да променим ъгъла, под който гледаме към монитора.  Нормалното е да се гледа от високо и под ъгъл, под който четете книга или вестник. Погледът трябва да е в горната част на екрана.

Другото, което може да направим е да стоим на разстояние 20-40 см от екрана.

Аншел предупреждава да не забравяме да примигваме, за да предпазим очите си. Важно е също и правилното дишане, благодарение него очният нерв се отпуска и очите се отморяват.  Работата с компютър често изисква силна концентрация, поради тази причина честите почивки са задължителни. „Нашите очи не са приспособени да бъдат използвани при тази близка дистанция за дълъг период от време”, казва той. „Помни правилото 20-20-20: на всеки 20 минути, 20 секунди почивка (погледнете настрани) и да погледнете на 20 фута разстояние (5-6 метра)”.

„Чрез тези малки трикове напрежението в очите ще се намали и ще се подобри цялостното ви здраве”, заключва Аншел.

/products-page/produkti/ochilata-d-r-vizhan-podobryavat-zrenieto

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!