ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Пушенето съсипва кожата ви!

CigarettesssИма толкова много вредни въздействия, причинени от тютюнопушенето, че е трудно да се избере откъде да се започне тяхното изброяване. От здравословни усложнения след операция до увреждане на мозъка, а дори и нанасяне на вреди на нашите домашни любимци, списъкът може да продължава. Пушенето се смята за причината, която допринася за стареенето на кожата, а сега ново проучване на двойки близнаци показва, че пушенето може наистина да предизвика преждевременно сбръчкване и други признаци на ускорено стареене, информира „Medical Daily“.

Изследователи търсели близнаци по време на годишния фестивал „Twin Days” (дни на близнаците) в Туинсбърг, Охайо, за да намерят двойки, в които единият/едната е пушач, а другият/другата не е, или и двамата/двете са пушачи, но с пет години разлика между започването. Те са открили 79 близнаци, от които 57 са жени, със средна възраст от 48 години. Снимки отблизо на всеки от участниците са показани на група от пластични хирурзи, които не са имали информация кой от всяка двойка близнаци е пушач. Лекарите е трябвало да посочат „специфични характеристики на стареенето на лицето“, които са свързани с тютюнопушенето, като в повече от половината пъти, те са били в състояние да забележат близнака пушач.

„Пушенето ви кара да изглеждате стари. Това е всичко“, казва д-р Елизабет Танци, дерматолог във вашингтонския институт за дерматологична лазерна хирургия. Тя не е участвала в изследването, твърди „Ройтерс”. ”Освен рак на белия дроб, сърдечни удари и инсулти, още едно основание да се откажат цигарите е, че пушенето определено състарява хората“, допълва тя.

Различните показатели на стареене, които хирурзите открояват, са: увисване на горните клепачи, торбички под очите; повече бръчки по лицето, включително между носа и устата, набръчкване на горната и долната устни и увиснала брадичка . Признаците на стареене са най-силно изразени в долната част на лицето.

„Трябва да се отбележи, че дори сред двойки близнаци, при които и двамата са пушачи, но има разлика от пет или повече години в продължителността на тютюнопушене, могат да се забележат видимо разграничими промени в стареенето на лицето“, пишат те.

Изследователят д-р Бахман Гайрон предлага кремове за лице и пластична хирургия за тези, които вече са увредили кожата си от пушенето, но целта на изследването е да насърчи хората въобще да не започват да пушат. „Ние се надяваме, че като отново се набляга на вредите, които се причиняват от пушенето, можем да разубедим хората от него, знаейки колко много може да навреди на човешката кожа“, казва той.

Пушенето убива повече от пет милиона души всяка година по целия свят и е отговорно за почти 87 процента от смъртните случаи при рак на белия дроб, според данни на американския национален здравен институт. Тютюнопушенето също така увеличава риска от рак с до 23 пъти при мъжете и 13 пъти за жените, което ги излага на риск от рак на устните, устната кухина, хранопровода и много други.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *