Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Кое е най-доброто време за пиене на кафе?

piene na kafeСпоред ново изследване ефективността на кофеина се определя от часа, в който се консумира кафе, заради цикълът на кортизола в организма, докладва “Medical Daily”.

Физиологичният ритъм на тялото диктува кога човек се чувства сънлив, гладен, щастлив или тъжен. Този часовник контролира цикъла на сън и събуждане, отделянето на хормони, телесната температура и други функции. Кортизолът – хормон на стреса, който увеличава захарта в кръвта – обикновено се отделя скоро, след като човек се събуди сутрин, според „Medscape”. Здравите хора изпитват повишение от 50 % в нивата през първите 20 до 30 минути след събуждане сутрин. Когато нивата на кортизол са в своя пик в кръвта, те увеличават бдителността и помагат за регулирането на физиологичния ритъм. Това е своеобразен тласък без кофеин.

Стивън Милър, невролог в университета за здравни науки в Бъдезда, Мериленд, пише в базирания във Вашингтон научен блог, че хората не трябва да приемат кофеинови напитки рано сутринта, когато концентрацията на кортизол е в своя пик. „Трябва да се внимава, защото въпреки поносимостта към кофеина, той може лесно да бъде предозиран”, пише той. „Ето защо, няма смисъл от приема на кофеин, когато кортизолът в кръвта е в своя пик“.

Тези, които пият кафе, когато нивата на кортизола са високи – обикновено между 8 и 9 часа сутринта – са склонни да развият зависимост към кофеина. Увеличаването на зависимостта означава, че това вещество няма да бъде толкова ефективно за тялото. Милър обяснява това, като се позовава на един от основните принципи на фармакологията: използвай лекарство, само когато е необходимо.

„С други думи, една и съща чаша сутришно кафе ще става все по – малко ефективна и може би затова, аз самият се нуждая от еспресо в моята сега”, пише той, докладва “The Telegraph”.

За да се максимизират ползите от кофеиновата напитка, кафето трябва да се консумира между 9:30 и 11:30 часа, когато нивата на кортизола падат преди следващото повишение. Пиковите нива на хормона на стреса в кръвта са между 8 и 9 сутринта, между 12 и 13 часа и между 17:30 и 18:30 часа. Милър признава, че нивата на кортизол варират в различно време през деня, а също така в зависимост от човека, което означава, че най – доброто време за пиене на кафе е строго индивидуално. Раннобудниците ще изпитват спад в нивата на хормона по – рано от поспаланковците.

Кафето може не само да повиши бдителността, но също и да подобри вашето здраве. В изследване, публикувано в списание “Hepatology”, сутришна чаша кафе или чай предпазва алкохолици от чернодробна недостатъчност. Изследователи използват мишки, за да проучат ефектите на кофеина върху чернодробната стеатоза. Консумациията на кофеина стимулира метаболизма на липидите, съхранявани в чернодробните клетки, които помагат при лечението на тази болест при мишки на високомаслена диета. Тези данни могат да се прилагат при хора, които консумират по 4 чаши кафе или чай на ден, за да се предпазят от развитието на стеатоза.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *