Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Каква е тайната на италианското дълголетие?

В италианското градче Камподимеле, намиращо се в провинция Латина, на 150 км от Рим, живеят само 700 души

 

дълголетие

То е забележително с това, че процентът на хората, прекрачили 90-годишната възрастова граница, там е по-висок от който и да е населен пункт в Италия, Изследователите от години се опитват да разгадаят този удивителен феномен.

Камподимеле се намира сред гористи хълмове на височина 647 м над мореното равнище. Крепостта е била построена още през XI столетие и от векове мястото е населявано от пастири и дървосекачи. За изминалите столетия цивилизацията почти не се е отразила на начина на живот в градчето: хората спокойно се занимават със занаятите си и заникъде не бързат.

Най-разпространената версия обяснява дълголетието на камподимелци с храненето им. Английската турналистка Трейси Лоусън написала книгата „Една година в селото на Вечността“ („Year in the Village of Eternity“), в която има и повече от 100 рецепти на местни блюда. Привържениците на „гастрономическата“ версия смятат, че местните зърнени и бобови култури имат чудодейни свойства. А в градчето те се употребяват в голямо количество. Особено внимание изследователите отделят на специална супа от боб, която се приготвя по рецепта, неизменна от векове.

Медиците обръщат внимание и на ускорения метаболизъм, свойствен на местните дълголетници. Например фасулът и бобената супа се усвояват от организмите им два пъти по-бързо, отколкото от организмите на чужденците.

Специалисти от римския университет La Sapienza, начело с професор Марчело Арка, открили, че при всички жители на градчето се наблюдава мутация на един от гените, което позволява на организма им да разгражда мазнините по определен начин и да поддържа ниско ниво на холестерола в кръвта. В резултат по тези места почти не се срещат сърдечносъдови заболявания и атеросклероза. Въз основа на историческо проучване учените стигнали до извода, че генната мутация е тръгнала от богат собственик на замъка, които живял в градчето през XVI столетие. Очевидно значителна част от днешните камподимелци са негови потомци, пише вестник „Феномен“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *