Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Коледните пости са най-добрата диета

Храната по време на християнския пост е оскъдно посолена, зеленчуците са сурови или сварени, но не пържени и задушени в масло

коледен пост

Готвенето с каквито и да било животински мазнини не се допуска, ползва се само ограничено количество растително олио, при това не всеки ден. Подобен режим на хранене е в състояние да намали лошия холестерол, да подобри функцията на отделителната система, да нормализира нивата на пикочната киселина в организма.

Съществуват различни степени на строгост при спазването на поста: 1. Така наречената от свещениците сухоежбина – сурови или полусварени, но без сол и олио, зеленчуци и черен базквасен хляб, се практикува от монасите. 2. Строг пост – варена с малко олио растителна храна, хляб, в неделя глътка червено вино, се спазва от свещениците. 3. Обичаен пост – към менюто на строгия пост се прибавят морски дарове, риба. Спазва се от силно вярващи християни. 4. Облекчен пост, при който се яде всичко с изключение на месо. Този пост се препоръчва на обикновените миряни.

Освен многодневните пости, които са 4 на брой и са свързани със смяната на годишните времена, православната църква е въвела и единични постни дни – всяка сряда и петък, срещу Богоявление – на 5 януари, на Кръс-товден -14 септември, в деня на отсичането на главата на св. Йоан Кръстител – 29 август. Не се яде и до края на светата литургия през всеки неделен и празничен ден.

Коледен пост

Той започва след Филиповден (14 ноември), когато за последно се заговява с месо, и продължава до 24 декември (Бъдни вечер) включително. В понеделник, сряда и петък не се ядат риба, морски дарове и олио. На 6 декември, Никулден, независимо какъв ден се пада, рибата е разрешена. След този j празник риба може да се яде в събота и неделя. От 20 до 24 декември се спазва строг пост, пише вестник „Всичко за семейството“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *