Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

9 важни витамина преборват всички болести!

Те са отговорни за предоставянето на енергия в тялото ни, като имат важна роля в клетъчния метаболизъм.

Това са водно разтворими витамини и се обозначават с отделна номерация или общо като група В-комплекс.

Витамин B1 (тиамин)

Необходим за правилния метаболизъм на захарта и нишестето, с което се осигурява енергия. Поддържа здрава нервната система, както и подпомага правилното функциониране на сърцето и другите мускули. Намира се в бирена мая, пшеничен зародиш, овесени ядки, пълнозърнеста пшеница, трици, кафяв ориз, соя и месо.

Витамин B2 (рибофлавин)

Необходим при метаболизма на въглехидрати, мазнини и протеини. Заздравява ноктите, кожата и косата. Има го в сиренето и млякото, също в зелените зеленчуци и пълнозърнестите храни.

Витамин B3 (ниацин)

Необходим за синтезата на половите хормони, както и жизненоважен за нервната система. Той също така помага на кръвообращението и намалява серумния холестерол. Средната дневна доза за възрастни е приблизително 15 мг. Рибата и пилето са негови добри естествени източници.

 Витамин B6 (пиридоксин)

Участва в метаболизма на мазнините особено на ненаситените мастни киселини. Той играе важна роля в имунната система на организма, облекчава ПМС и намалява теглото, като премахва задържането на вода. Пълнозърнестите храни са добър източник на този витамин.

Витамин B12 (кобаламин)

Кобаламинът е от съществено значение за правилното функциониране на всички клетки особено на костния мозък и нервната тъкан и за образуването на червените кръвни клетки. Необходим за нормалното храносмилане, усвояването на храните, протеините и въглехидратите. Намира се в черен дроб, бъбреци, месо, риба, млечни продукти и яйца.

 Витамин B7 или витамин Н (биотин)

Участва в образуването на гликоген и е от съществено значение при създаването на мастни киселини. Биотинът се използва като съставна част на много от днешните шампоани и балсами за коса, тъй като я заздравява.  Може да се намери в бирената мая и ядките.

Витамин B4 или витамин Р (холин)

Холинът е активен фактор в лецитина и помага за метаболизма на мазнините, понижаването на холестерола, прехвърлянето на нервните импулси към мозъка, при загуба на паметта и деменция, подпомага черния дроб при премахване на отровите и токсините от кръвния поток. Намира се в яйчен жълтък, мляко, месо, бобови растения и пълнозърнести храни.

Витамин B5 (пантотенова киселина)

Необходим за поддържане на здрав храносмилателен тракт, кожата, нервите и жлезите. Намира се в карантията, бирената мая, яйчен жълтък, зърнените храни, пилето, триците и ядките.

Витамин B9 (фолиева киселина) 

Активен в най-основния процес – синтез на градивните елементи на живота, ДНК. Симптоми на твърде малко фолиева киселина са: забавен метаболизъм, запек и умора в неподходящо време на деня. Добри източници за получаване на необходимата дневна доза е хранене с 400-600 мг. дневно броколи и спанак.

 

9 храни, които ще ви отърват от безсънието!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *