ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как трябва да храните детето, за да няма анемия?

Една от най-често срещаните видове анемия е желязодефицитната. Това означава, че в тялото липсва желязо.

Анемиите са разделени, най-общо, на три вида: Микроцитни анемии: Желязодефицитна анемия (абсолютен железен дефицит); Анемии при хронични заболявания с нарушена желязна обмяна (функционален железен дефицит); Таласемии. Макроцитни анемии:  Пернициозна анемия и други мегалобластни анемии;  Миелодиспластични синдроми;  Някои имунни хемолитични анемии. Нормоцитни анемии: Анемии при хематологични заболявания;  Анемии при хронични заболявания; Остра следкръвоизливна анемия; Някои хемолитични анемии;  Диморфични анемии (комбинация на железен и витамин B12 дефицит).

Жeлезният дефицит е едно от най-честите хронични заболявания при човека. Среща се при около 1/3 от населението на Земята (около 2 милиарда души). Причините могат да бъдат няколко – неправилно хранене; някаква промяна в организма, която е довела до липса на желязо или повишена нужда от желязо. Симптомите са умора, сънливост и отпадналост. Тук ще ви запознаем с основните храни, които задължително трябва да консумирате вие и вашето дете, за да предотвратите анемия, поради неправилно хранене.

Месо от животински органи или така наречената „карантия” са с високо съдържание на желязо. Най-добър източник е черния дроб, след това шкембето и бъбреците. По-принцип, всички дреболии са подходящи – сърца, воденички, далак и мозък. Крехкото телешко месо и рибата също са добри източници на желязо. Естествено, прясната риба е най-добра не само като източник на желязо, но и на други витамини и минерали. Месо от пуйка, гъска или заек е много полезно както за малките деца, така и за големите хора.

Зеле – всякакви видове, карфиол, броколи – могат да се ядат както сурови, така и задушени.

Всички видове фасул, леща и грах, както и коприва, спанак, цвекло, магданоз – също осигуряват достатъчно количество желязо. Хубаво е да не се подлагат на топлинна обработка при висока температура и за дълго време, за да не губят полезните си свойства.

Специално внимание обръщаме на смокините. Те имат изключително високо съдържание на желязо, което ги прави задължителен елемент от лечението на анемия. Освен това съдържат повече калций от млякото и повече калий от бананите. Могат да се консумират както сурови, така и сушени или направени на сладко.

Тиквени семки, стафиди от бяло или черно грозде, както и сушени плодове – сливи, кайсии, боровинкии др.

Задължително включете в менюто на децата и на себе си тези храни и не забравяйте, че здравето е преди всичко в храната, която ядете и водата, която пиете!

 

Скритата заплаха на име анемия – алтернативни начини да се справим с нея

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *