Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Аргументи „ПРОТИВ“ контактните лещи

Очите трябва да си почиват. Старайте се да сваляте контактните лещи навреме вечер и няколко пъти в месеца правете ден-два почивка.

Вродена непоносимост

Да, има хора, за които контактните лещи са нещо непоносимо – те не могат да привикнат и ги усещат като чуждо тяло. При някои хора може да се получи алергична реакция. Лещите са про­тивопоказни и при сложни оптични нарушения (например кривогледство). За да се изключат противопоказанията, трябва да се направи из­следване при офталмолог и в никакъв случай лещите да не се подбират самостоятелно.

Доверете се, но проверете!

Производителите често заявяват, че опре­делени видове лещи могат да се носят дълго време, без да се свалят. А истината е, че е желателно лещите да се свалят вечер, за да не пострада роговицата на окото. Тя няма кръвоносни съдове и се подхранва основно от слъзната течност. Когато ползваме кон­тактни лещи, овлажняването се намалява, подхранването – също. Заради непрекъсна­тото носене на лещи се нарушава достъпът на кислород до роговицата. Вследствие на това кръвоносните съдове на окото започват да прорастват в роговицата, за да й осигурят хранителни вещества. За да не чувствате сухота на очите през деня и да осигурявате достатъчно подхранване на роговицата, е необходимо да ползвате специални капки.

Плашеща близост

При някои хора се наблюдава страх от лещите заради докосването им до очите. Това е вид фобия, която може да се преодолее с помощта на психотерапевт. Или просто да се ползват обикновени очила.

Строг режим

При ползването на лещи трябва да се спазват определени правила. Незабелязаната навреме инфекция в очите на човек, който ползва кон­тактни лещи, може да се превърне в сериозен проблем. Затова при всякакви неприятни симптоми е важно да се ходи на преглед. Добре е всеки, който ползва лещи, да спазва инструк­цията: да ги сменя своевременно; да извършва всички манипулации с чисти ръце; да не ги носи по време на заболяване, при взимане на душ, къпане в басейн и на плажа. И 1-2 пъти в годината да посещава офталмолог.

Патологична несъвместимост

Сред противопоказанията за носене на кон­тактни лещи може да се включи и приемът на някои лекарствени препарати. Например един от страничните ефекти при лечение с антихистамини или диуретици е сухотата на лигавицата и кожата. Намалява и отделянето на слъзна течност. Разбира се, в такива случаи могат да помогнат овлажняващи капки за очи, но това е въпрос, чието правилно решение може да вземе единствено лекарят офталмолог.

ВАЖНО:

Ако изборът е направен правилно, прозрач­ните контактни лещи гарантират ком­форт и отлично качество на зрението. Те са лесни за ползване, удобни и незабележими. Ако няма медицински противопоказания, спазвате хигиената, правилно съхранявате лещите и редовно посещавате офталмо­лог, не би трябвало да възникват пробле­ми. Понякога се наблюдава индивидуална непоносимост към материала, от който са направени лещите. В такъв случай е добре да прекратите носенето им.

Аргументи „ЗА” контактните лещи

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *