Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Всичко за ранната менопауза

Физическите и психическите последствия от нея могат да бъдат тежки. За щастие, има начини за облекчаване на симптомите.

 

Каква е разликата между предменопаyзama и ранната менопауза?

Първата е нормално състоя­ние, а втората – заболяване. Истинската менопауза На­стъпва между 45 и 55 годи­ни, като средната възраст е 51 години. Тя възниква след 40-годишен менструален цикъл.

Ранната менопауза засяга едва 1% от жените и настъпва преди 40-годишна възраст. Ако менопаузата дойде на 45 години, това означава че 1-2 години преди това жената е била в

предменопауза, но тя няма нищо общо с ранната мено­пауза, която е заболяване, лишаващо все още младата жена от възможността да стане майка. Увеличават се и рисковете от развитие на остеопороза, сърдечносъдо­ви заболявания и безсъние.

 

Какви са симптоми­те на ранната менопаyзa?

Липса на менструация, която понякога се предхож­да от период на разреждане на менструациите и топли вълни. Ранната менопауза

може да се установи при спиране на приема на про­тивозачатъчни средства, който понякога я маскира. В такъв случай е трудно да се определи кога точ­но е настъпила. Затова на младите жени, които искат да имат деца, се препоръчва да преустановят контрацептивите не по-късно от 30-годишна възраст, за да се провери дали дейността на яйчниците е нормална. Плодовитостта намалява след 35 години.

Диагнозата се потвърж­дава чрез хормонален тест за определяне на нивата на два хормона в кръвта – фоликулостимулиращия и лутеинизиращия. Ако съдържанието им е много високо, това е знак за настъ­пила менопауза, но тестът трябва да се повтори.

 

Какви са причините?

Те са многобройни – автоимунно заболяване, дисфункция на щитовидната жлеза, химиотерапия и радиотерапия, инфекциозни заболявания (варицела, ру­беола, заушка…) или емоционален шок. Яйчниците могат да спрат да функционират като резултат от ментална анорексия. Никотинът също може да наруши дейността им. Но понякога няма обяс­нение за настъпването на ранната менопауза.

 

Какво е лечението?

За да бъде имитирана преуста­новилата се дейност на яйчни­ците, се назначава хормонозаместителна терапия, освен в случаите на някое заболяване като рак на млечната жлеза. Ако терапията започне напри­мер на 38-годишна възраст, пациентката навлиза в менопаузата към 50-те като всяка друга жена. Хормоналните лекарства се приемат в продъл­жение на 5 години, след което се провеждат изследвания и се решава дали терапията да про­дължи. Прави се изследване на костната плътност и евенту­ално се назначава прием на витамин D, благоприятстващ усвояването на калция.

 

Алтернативни решения:

  • Фитоестрогени, съ­държащи се в соята, лена и други растения. Те се използ­ват като допълнение към хормонозаместителната терапия, когато жените не я понасят много добре. Това позволява да се намали дозировката на химически­те хормони.
  • Хомеопатия. Тя повлиява благоприятно симптоми­те на ранната менопауза. Използват се същите про­дукти като за предменопаузата. При горещи вълни – 5 или 15 СН Lachesis 3 пъти дневно или комбинации от Lachesis, Actaea racemosa, Sanguinaria Canadensis и Arnica Montana.

 

 

“За” и “против” хормонозаместващата терапия

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *