Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Що за „звяр“ е психолога?

Какъв човек може да стане добър психолог и главното – за какво му е да решава чуждите проблеми, когато и собствените са предостатъчно?

психолог

Естествено, не бихме могли да опишем някакъв усреднен тип психолог — всички са много различни, което е напълно нормално. Защото и психологическите школи, направления и методики не са една и две. Ако обаче говорим за психолозите по призвание, а не просто завършили съответните факултети, би могла да се състави своеобразна скица на такава личност.

Всички истински психолози са обединени от едно: желанието да направят околните щастливи. Макар за някои това да прозвучи банално и дори помпозно, но е истина. А за да се справи с тази сложна задача, е необходимо човек да притежава определени качества и дори може да се каже дарби.

Първо, всеки психолог трябва да е в известен смисъл „три в едно“: актьор, режисьор и сценарист. Защото много често те налага да бръкне дълбоко в душата на клиента, да да предизвика у него определени емоции, да се включи в неговата игра (или обратното — да предложи собствен сценарий).

Второ, психологът винаги е педагог. Може дори да е строг преподавател, изискващ да се изпълнява „домашното“ и неотклонно да се следват инструкциите му. Или, обратното, възпитател в детската градина, който ще изтърпи и сълзите, ще изслуша, ще утеши, ще разкаже хубава приказка.

Трето, той е изследовател. Разбира се, всеки психолог има свои любими методи, но истинският специалист няма да се опитва да ощастливи всички по един-единствен отработен шаблон: той ще изучава вашата личност, ще подбере съответните методики и схеми — с една дума, ще извърши дълбока изследователска работа. Тъй като той прекрасно разбира, че неговата грешка е като тази на хирурга например — неправилният съвет може да струва скъпо на пациента.

И накрая, психологът е експериментатор, тъй като всеки от нас е уникална личност. И често, за да помогне на пациента, е необходим не просто индивидуален подбор на методика, а нестандартен подход, оригинален „ход с коня“, който той трябва да измисли и да се осмели да осъществи.

И това е само базата, необходимият минимум за истинския психолог. Ясно е, че такива специалисти не са много. Ето защо мнозина се оплакват, че не могат да открият „своя психолог“. Впрочем за това има и други причини, пише вестник Феномен.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *