Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

10 важни факта за пълната упойка – НАУЧИ ГИ!

Състоянието при пълната упойка е близ­ко до комата. До него се стига чрез хипнотични средства, които приспиват и поддържат съня, на аналгетици, които спестяват усещането за болка, и понякога на кураре (старинна южноамериканска отрова) – най-вече в случаите на коремна хирургия, за блокиране на мускулите.

 

  1. Има ли опасност да не се събудим от пълната упойка?

pulna upoikaНе. След като премине ефек­тът на упойката, пациентът се събужда. Случват се из­вънредно редки инциденти (1 на 140 000 случая), които днес са десет пъти по-малко, отколкото преди 20 години. Продуктите, които се използ­ват в наше време, са по-малко токсични. Освен това предва­рително се правят многоброй­ни прегледи и изследвания, което позволява да се имат предвид всички възможни усложнения, най-вече сърдеч­ни и респираторни, както и опасността от алергична ре­акция.

  1. Засегнати ли са паметта и способността за съсредоточаване?

Когато се използва по-лека упойка (например за обстоен преглед или за малка хирур­гична интервенция), само в много редки случаи има вре­менни последствия за паметта. При амбулаторни операции се препоръчва пациентът да не шофира и да не подписва важни документи 24 часа интервенцията.

Ако анестезията е по-сериозна, в 30% от случаите се забелязват аномалии в ум­ствената дейност (особено ако пациентите са над 60 -годишна възраст) в продължение на няколко часа до една седмица след операцията. При 10-15% от оперираните това може да продължи до 3 месеца, а при 1-5% – до две години.

  1. Може ли упойката да доведе до промяна в поведението?

Пропофолът, използван в слаба концентрация за по-лек ефект, предизвиква понякога дезинхибиция, проявяваща се в спонтанно говорене. Този ефект обаче изчезва заедно с фазата на пробуждането и пациентът няма спомен за

  1. Възможни ли са проблеми със съня?

Химпотичните вещества въ­веждат пациента в изкуствен сън. Има вероятност следва­щата вечер заспиването да е затруднено, защото мозъкът все още е с нарушен синхрон. При по-възрастни хора, над 65 години, тези смущения могат да продължат до една седмица.

  1. Защо понякога се появява чувство за задушаване?

Използването на кураре трябва да е много прецизно и дозировката веднага след операцията да слезе на ми­нимално ниво или пък да се приложи неутрализиращ продукт. Иначе пациентът може да се събуди с частична парализа на мускулите, вклю­чително респираторните, и така да добие чувството, че се задушава. В такива случаи лекарите взимат мерки срещу недостига на кислород.

  1. Неизбежно ли е гаденето при излизане от упойката?

Рискът от гадене е с 20% по- слаб при пушачите, но е с 20% по-висок при жените и хората, на които им става лошо при пътуване с кола или кораб. Рискът се повишава и ако пациентите приемат обезбо­ляващи на базата на морфин. При такива предпоставки ле­карите превантивно предпис­ват лекарства срещу гадене.

  1. Винаги ли се стига до мигрена и виене на свят?

Главоболие може да се появи 36-48 часа след перидурална анестезия. То се дължи на изтичането на гръбначно­мозъчна течност, в която са инжектирани продуктите, и в резултат се стига до спад на вътрешномозъчното наляга­не. В такива случаи се прилага подходящо лечение. Причина за виенето на свят може да бъде постооперативната анемия, която се коригира с инжекционен прием на желязо.

  1. Трайна ли е умората след упойката?

Умората е свързана със стреса след операцията. Колкото по- тежка е била интервенцията, толкова по-продължителна е умората.

  1. Има ли противопоказания за прилагане на пълната упойка?

Не. Ако се установи алергия към някой от продуктите, на негово място се използва друг.

  1. До каква възраст може да се прилага?

Няма ограничения във въз­растта, ако пациентите са в добро здравословно състо­яние. Но дори при наличие на някакво заболяване, пъл­ната упойка не може да бъде отказана на пациента, ако рисковете, които тя крие, са по-малки от ползата от опе­рацията.

 

 

 Какви са страничните ефекти от епидуралната анестезия?

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “10 важни факта за пълната упойка – НАУЧИ ГИ!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *