БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Операцията на апандисит може да бъде избегната

apandisit

Доскоро операцията в случай на апандисит се смяташе за неизбежна, но в бъдеще тя може да бъде заменена с 5-дневно антибиотично лечение.

 

Световноизвест­ното американ­ско списание за медицина „The Lancet“ публику­ва резултатите от проучване, сравняващо терапевтичните резултати при хирургично и при антибиотично третиране на апандисит. Според специа­листите „скалпелът изживява последните си дни, а бъдещето принадлежи на антибиоти­ците“.

Напредъкът в медицинска­та техника и диагностичните методи позволява да бъдат разграничени обикновените апандисити от усложнените (перитонит). При вторите, ко­ито представляват 30-35% от случаите, операцията е неиз­бежна, но при първите тя може да бъде избегната.

 

Симптомите на апандисита

Апандиситната криза може да настъпи на всяка възраст, но най-вече сполетява 30-годишни хора. Обикновено лекарят по­ставя диагнозата след клиничен преглед. Пациентът изпитва силна болка в долната дясна част на корема, придружена с гадене и повръщане. Темпера­турата е около 38 градуса. При съмнение лекарят прибягва до ехография или скенер. Скенерът показва увеличен апандисит с удебелена чревна стена. Съществува все пак 15-процентова възможност за грешка, така че предимство има ехографският преглед, особено при децата.

 

Операция за 30 минути

Използват се две хирургични техники. Първата се прави чрез разрез на корема и трае около 30 минути. По-младите хирурзи предпочитат лапароскопския метод, който днес е най-често практикуван. Пра­ви се пълна упойка и през три малки разрезчета се вкарват инструментите, оптичното влакно и миникамерата. Този метод предоставя по-добра видимост на оперираното място, по-малко следи от операцията и по-малобройни усложнения (от 1 до 1,5%). Интервенцията трае най-много един час.

 

Бъдещето

В следващите пет години уредите за диагностика ще позволяват систематично да бъдат разграничавани двата вида апандисит и операция да се прави само при перитонит. Все още е спорно кои методи са за предпочитане при де­цата. При възрастните ще се утвърди следната схема:

  • Апандисит без усложнения – лечение на апандисит с антибиотици до изчезване на симптомите.
  • Локализиран перитонит – характеризира се с образу­ването на абсцес при апан­дисита. Лечението е с анти­биотици, като при нужда се прави пункция на абсцеса под ехографски контрол. Опера­ция – само в крайни случаи.
  • Общ перитонит – ин­фектираната течност се е разпространила в корем­ната кухина, операцията е наложителна и спешна.

 

 

Какви са симптомите на тазово възпалената болест?

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *