Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какви са симптомите на тазово възпалената болест?

Здравейте, имам поставена диагноза тазово възпалителна болест. Каква е продължителността на лечението и възможно ли е пълно възстановяване, при положение че инфекцията се е разпространила в малкия таз? Ако е възможно, на­пишете повече информация за това заболяване.

Станислава Лулчева – Варна

Тазовата възпалителна болест означава възпаление на вътрешните женски полови органи (матка, маточни тръби, яйчници) и тазовия перитонеум (ципата, която обвива тазовата празнина). Ако останалите органи в малкия таз (пикочен мехур, пикочопроводи, черва и др.) страдат от възпаление, което не засяга вътрешните женски полови органи, не говорим за тазово възпали­телна болест, а за цистит, колит, апандисит и т.н. Това е едно от най-честите заболявания в гинекологията. Най-широко е разпространено сред младите, сексуално активни жени. Дори след излекуване на острия стадий болестта може да има неблагоприятни последици: склонност към извънматочна бременност, безплодие, стерилитет и тазова болка. Тези последици често се обозначават с понятието хронична тазово възпалителна болест. При остра форма на заболяването инфекцията най-често тръгва от влагалището, минава през маточна­та шийка, маточната кухина, маточните тръби и достига до яйчниците и коремната кухина. Друг, по-рядко сре­щан вариант на разпространение на инфекцията е по съседство – при наличие на друго възпаление в корема (апандисит, колит, възпаление на жлъчния мехур и др.). Най-рядко микроорганизмите достигат до вътрешните женски полови органи по кръвен път (например при туберкулоза).

BHИMAHИE!

Обикновено острата форма на тазово възпали­телната болест е причинена от повече от един микроорганизъм. Това могат да бъдат микроорганизми, които при нормални условия не се срещат в половите органи на жената. Най-често те се предават по време на секс, т.е. представляват полово-предавани инфекции. Типичен пример за такива инфекции са хламидиите и гонореята (трипер), които в немалък процент се развиват заедно, без при това да си пречат. По-рядко причинителите ­се предават чрез медицински процедури (кюртаж, взимане на биопсия, поставяне на спирала и др.), както и при раждане.

Тазово възпалителната болест може да бъде причи­нена и от микроорганизми, които нормално се срещат (макар и в малки количества) във влагалището на жената. Най-често те попадат там по съседство от де­белото черво (ануса). Женският организъм има своите средства за противодействие на такива неканени гости. Това става чрез нормалните обитатели на влагалището – млечнокиселите бактерии, които потискат развитието на пришълците, слузта, образувана в канала на маточ­ната шийка, която пречи на проникването на всякакви микроби в матката, а оттам в тръбите и по-нагоре. Острата форма на заболяването може да предизвика разнообразна палитра от симптоми – от изключително тежки до никакви. Най-слабо изразени са симптомите, причинени от хламидия или от генитална микоплазма. Болестта остава неразпозната в 2/3 от случаите, но промените, които тези микроорганизми причиняват в половите органи, могат да бъдат твърде сериозни. Жените с остра форма на тазово възпалителна болест най-често имат болка ниско в корема и в кръста. Други симптоми са: висока температура, втрисане, ускорен пулс, неразположение, течение от влагалището с променен цвят и мирис, гадене, повръщане, запек или диария, болезнени полови контакти, болезнено уриниране, отклонения в менструалния цикъл и болка в горните части на корема, предимно вдясно (дясно подребрие).

Да се постави диагнозата в острата форма на забо­ляването невинаги е лесно. При наличие на болки ниско в корема, неприятно влагалищно течение и температура се налага гинекологичен преглед, в хода на който се взима секрет за микробиологично установяване на причинителите.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *