Глътка морска вода пази от язва и рак на стомаха

Глътка морска вода може да намали опасността от язва и рак на стомаха. Забележка: тази глътка обаче трябва да се поеме от дълбочина поне 200 метра.

udavnik-300x300Учени от Тайван поканили доброволци за експеримент, при който гмуркачи поемат по една глътка вода от дълбините, пише medikforum.ru.

Според учените тази течност е в състояние да унищожи бактерията Helicobacter pylori, която заразява в различни периода от живота им 40% от хората по света. Именно тази бактерия е причина за стомашните язви. При много хора тя е безвредна, но в 15% от случаите причинява язва, като разрушава лигавицата на стомаха.

Повредената лигавица влошава храносмилането, а в дългосрочна перспектива това вещае злокачествени изменения. Ракът на стомаха е една от най-смъртоносните разновидности на заболяването. Като правило болните от рак на стомаха, които са носители на Helicobacter pylori, вземат антибиотици и препарати за редуциране на стомашните киселини. В последно време обаче започват да се появяват разновидности на бактерията, които имат устойчивост срещу лекарствата. Освен това споменатите лекарства причиняват редовни главоболия, диария, прилошаване.

Науката допуска, че морската вода може да предложи алтернативно лечение в подобни случаи. Изследвания с животни в японския център Коchi Medical School показват, че морската вода от дълбините по неизвестни причини се оказва смъртоносна за бактериите. Възможно е причина за това да са високите нива на калций, калий и магнезий.

В момента в Тайван започва ново изследване, в което са включени 60 доброволци. Половината от тях ще пият по 200 милилитра морска вода четири пъти на ден, а останалите ще пият обикновена вода. След две седмици резултатите ще бъдат сравнени. Ако убедително се окаже, че морската вода има оздравителен ефект, тя ще бъде предлагана за лечение и профилактика при заболявания на стомаха.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *