Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Знаете ли за невероятната лечебна сила на шафрана?

Най-скъпата подправка в света и рядко допълнение към домашно приготвени ястия, шафранът е познат на много култури в света.

Тази червеникаво-златиста на цвят подправка има невероятна лечебна сила и е една от най-мощните билки в природата.

Той е доста скъпо удоволствие, тъй като са необходими около 150 цвята, за да се направят 1 грам конци и освен това се събира на ръка.

В него има витамин А, фолиева киселина, рибофлавин, ниацин и витамин С. Той е добър източник на минерали, мед, калий, калций, магнезий, желязо, селен и цинк. Плюс антиоксиданти – зеаксантин и ликопен. Взети заедно всички тези активни съставки, правят шафрана мощно средство за предотвратяване и лечение на много заболявания.

Още от древни времена шафранът се използва за болки в корема, камъни в бъбреците и подобряване на кръвообращението. Днес вече има изследвания, които доказват много от терапевтичните му свойства. Има положителен ефект срещу болестта на Алцхаймер, добър е като антидепресант и участва в предотвратяване образуването на ракови клетки.

И още:

–      Той е бил използван за лечение на морбили;

–      В индийската традиционна медицина се използва за лечение на пикочния мехур, бъбреците и чернодробни заболявания, както и диабет;

–      Шафранът помага в борбата с туморите и облекчаване на страничните ефекти на химиотерапията;

–      Противодейства на отрицателните ефекти от алкохол върху мозъка;

–      Шафранът се счита отличен за стомашни проблеми и анти-спастичен, помага на храносмилането и повишава апетита.  Използва се в случай на загуба на апетит;

–      Облекчава болки в стомаха и напрежението;

–      Използва се като лекарство за грипоподобни инфекции;

–      Има свойствата на афродизиак;

–      Укрепва сърцето и нервната система;

–      Помага при лечение на простуда, кашлица и астма;

–      Триенето на венците с шафран може да намали възпалението им;

–      Има антибактериални и антивирусни свойства.

Тъй като шафранът е много скъп, има голяма вероятност да попаднете на фалшифициран продукт, който е оцветен, за да имитира шафран. За да разберете дали шафранът, който сте купили е истински, потопете малко от него в топла вода. Ако течността се оцвети веднага, това не е шафран. Истинският шафран трябва да кисне в топла вода или мляко най-малко 10-15 минути преди наситеният му червено-златист цвят и ароматът му да се усетят.

Внимание:  Големи дози от шафран са отровни и могат да увредят бъбреците и централната нервна система.

 

 

Топ 10 рецепти за красота

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *