ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Хормоните – всичко, което не знаем за тях

Хормоните са химически вещества, с помощта на които различните части на нашия организъм си обменят информация

 

женски хормони

Специални ендокринни жлези и отделни клетки, разположени например в стените на стомаха или (о, ужас!) в подкожната мастна тъкан, отделят хормони в кръвта, а останалите органи и тъкани улавят предадената информация.

ОСНОВНИ ЖЕНСКИ ХОРМОНИ

Битува убеждението, че жените са по-зависими от хормоните от мъжете. Това е глупост от гледна точка на биологията, но тази заблуда се е формирала по две обективни причини.

Първо, поради регулирания от хормоните месечен цикъл (колебанията на настроенията и самочувствието на мъжете не са така предсказуеми).

Второ, често именно от състоянието на ендокринната система зависи дали жената ще успее да забременее и да роди дете, а това е главната женска функция.

Основните женски хормони (макар че в малки количества те се изработва и в мъжкия организъм) са естрогените и прогестините (прогестерон).

Естрогените са група хормони, които се изработват в яйчниците от момента на половото съзряване до началото на климактеричния период. Те регулират месечния цикъл и защитават съдовете от образуването на холестеринови плаки, регулират водно-солевата обмяна, увеличават еластичността на кожата, балансират дейността на мастните жлези (именно затова признак на здрава жена в разцвета на силите е сияещата и еластична кожа). Тези хормони отговарят и за здравината на костите: те стимулират образуването на нова костна тъкан, задържайки в нея необходимите вещества -калций и фосфор. Затова в менопаузата, когато нивото на естрогените в организма намалява, при жените са често явление счупванията или развитието на остеопороза.

Прогестините в женския организъм изпълняват множество функции – от формирането на млечните жлези при момичетата до осигуряване на възможността от настъпване и износване на бременността. Тези хормони са тясно свързани помежду си, както и с останалите хормони. Затова само специалист ендокринолог може да постави точна диагноза и да назначи хормонални препарати, а самолечението, па макар и с билки, е крайно опасно, пише вестник „Феномен“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *