Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Апендиксът идва с висока температура и повръщане

Острият апендикс е коремно заболяване, което се среща предимно в детска възраст

апендикс

Новородените и кърмачетата по-рядко боледуват, като при тях сигналите за безпокойство са отказ от кърма, повръщане, подуване на корема, запек или диария. Апендиксът засяга най-вече деца между 7 и 14 години. При тях и при възрастните класическата клинична картина не е като при малките деца (1-3 години), при които заболяването протича бурно и прогресира бързо. Основният симптом е спонтанната коремна болка. В началото тя се разполага в горната част на корема (или около пъпа) и има сравнително постоянен характер. По-рядко е коликообразна и обхващаща целия корем. В следващите часове болката се ограничава в долната дясна четвърт на корема. Нерядко, още от самото начало, тя може да бъде локализирана в тази област. „Вторият симптом е повръщането, често предшествано от гадене – обяснява пред вестник „Всичко за семейството“ хирургът д-р Михаил Табаков. – Обикновено е еднократно и по-рядко – многократно, като в тези случаи съдържа жлъчка. Острият апендикс често е придружен от запек и задържане на газове. За заболяването е характерна температура 37-38 градуса, но също и висока, достигаща 39-40 градуса.“ Поради силната болка детето избягва игрите, резките движения и дори ходенето. В по-напреднал стадий то лежи на дясната страна с присвити към корема крака. Общите оплаквания са отпадналост, неразположение, безапетитие, неспокоен сън.

Диагнозата остър апендикс, която изисква оперативно лечение, се поставя след клиничен преглед, като се допълва от резултатите от проведени изследвания. Но при наличие на някой от споменатите симптоми трябва да се потърси своевременна лекарска помощ, пише вестник „Всичко за семейството“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *