Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Бум на конюнктивити и очни инфекции в страната

Най-много заболели има в морските курорти, особено по Южното Черноморие, но също и в балнеоложките комплекси с открити басейни

 

конюнктивитСпоред специалистите причината за повишената заболеваемост е изключително силното слънчево лъчение това лято и най-вече вредните ултравиолетови бета лъчи. За разлика от алергичния конюнктивит, който не е заразен, епидемичният кератоконюнктивит се предизвиква от група вируси. Нарича се епидемичен заради начина на предаване и разпространение на инфекцията – чрез директен контакт със секретите от болни очи. Заразените имат доста рядък и обилен очен секрет, като частици от него се разнасят по въздуха при мигане. Заради въздушно-капковия път на разпространение заболяването разговорно се нарича очен грип. При контакт с болен шансът да се предаде заразата е 90 процента. Това може да стане при среща дори без пряк физически контакт.

Плувните басейни са едно от огнищата, където може да се заразите с тази форма на конюнктивита. Инкубационният период е 10 дена, а характерните симптоми са внезапна поява на зачервено око, обилен воднист секрет, светлобоязън, усещане за чуждо тяло, глождене, дразнене. Възможно е клепачите да се подуят. Изброените симптоми са изразени в период около 2-3 седмици, като в 50 % от случаите се засягат и двете очи. При децата заболяването протича по-различно. То може да се асоциира с инфекция на горните дихателни пътища и тогава се нарича фарингоконюнктивна треска,
протичаща с висока температура, възпалено гърло и зачервени очи.

Често страдащите от очен грип предприемат само лечение, като дори прибягват до употреба на антибиотици. Това е изцяло грешна мярка, тъй като антибиотиците допълнително нарушават нормалната среда на окото. Важно е да се знае, че терапията е съвсем безобидна и включва изкуствени сълзи и студени компреси. Компресите облекчават симптоматиката, а изкуствените сълзи помагат за по-бързото отмиване на секрета и за възстановяването на очите. Наложително е носенето на слънчеви очила. Най-важната профилактична мярка е поддържането на строга лична хигиена – ползване на отделни кърпи и редовно миене на ръцете. Особено стриктни трябва да бъдат близките на заболели от епидемичен кератоконюнктивит, пише вестник „Всичко за семейството“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *