Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Обилното хранене в жегите може да навреди сериозно

Жителите на мегаполисите отдавна са установили, че колкото и кратка да е лятната жега, това не я прави по-малко обременителна

жегаДори две-три седмици с температури над +30°С въздействат изтощаващо: горещината се понася по-трудно сред нажежения бетон и асфалт, вдишвайки изгорелите газове на автомобилите. И разбира се, тези неблагоприятни екологични условия се отразяват негативно на здравето. Тук на помощ идва правилното меню, което не натоварва намиращия се в екстремални условия организъм, а го подпомага…

ЧЕСТО, НО ЛЕКО

Известно е, че в горещините нуждата от енергия (калорийността на менюто) намалява с около 5% – т.е. влошава се усвояемостта на храната, а заедно с нея и апетитът. Затова пък често изпитваме жажда: организмът губи много течности поради обилното потоотделяне, което, на свой ред, намалява слюноотделянето 2 пъти. Ускорява се и процесът на извеждане на витамините от организма, което особено важи за водоразтворимите витамини – С, В , В  и Р.

Диетолозите съветват в горещините да променим хранителния си режим. Основните хранения е добре да се преместят в по-хладното време на денонощието, а през деня да се ограничаваме със закуски, като броят им се увеличи до 6 – 8 пъти дневно. С две думи: да се храним на малки порции, но често.

Съществуват продукти, които тонизират, освежават и ободряват – сякаш „извеждат“ от организма излишната топлина. Такива чудодейни свойства притежават преди всичко зеленчуците и плодовете. Те са богати на вода, витамини и минерали – веществата, които в голямо количество губим в горещините. Освен това съдържащите се в тях фибри стимулират работата на червата, следователно от организма се извежда всичко ненужно.

Но все пак са нужни и белтъчини. В летния зной източник на белтъчини трябва да са леките продукти – немазно месо, птици, риба, морски дарове, киселомлечни продукти, сирене. А в ролята на мазнини използвайте нерафинирани растителни масла, пише вестник „Феномен“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *