Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Могат ли 3-годишните да бъдат самостоятелни?

В тази възраст децата може да решават какво да облекат и какво да ядат

самостоятелно детеВсички други решения са твърде сложни за тях и това е обусловено от биологични причини. Така че, когато сядате на вечеря, не отваряйте хладилника с въпроса „Какво ти се яде“, а предложете най-много две опции. Ако му кажете: „Мога да ти приготвя паста, пица, сандвич, супа, задушено или печени картофи“, малкото детенце дори няма да запомни всичките възможности. В тази възраст е важно да се контролира количеството на опциите за избор, иначе детето се товари излишно.

Ако то обаче е уморено, вземете всички решения в свои ръце. Ще го улесните.

До 5 години

Най-важната задача на родителите в този период е да покажат разликата между правилата вкъщи и личните предпочитания. Например: „Може да избереш дали пастата за зъби да е с аромат на ябълка или на банан, но не може да избираш дали да си миеш зъбите или не.“ Децата в тази възраст си мислят, че всичко се върти около това, което им е в главата, или това, което казват или правят“, предупреждава д-р Горски. Затова родителите трябва да са търпеливи. „Дайте на детето в тази възраст 2-3 избора и време да ги изпълни. Ако не се справи за определения срок, то трябва да загуби възможността да избира този път“, съветва д-р Чайдкел. Друг психолог предлага използването на кухненски часовник в някои случаи – тиктакането му може да ускори решението на детето.

В края на дълъг и уморителен ден внимавайте обаче с даването на избор. Нека детето избере какво да вечеря, но вие изберете кога да си легне и коя книга да четете. Спестете му тази отговорност, то е уморено и тя сега ще му дойде в повече, пише списание „За жената“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *