Миризмата на шоколад ни кара да купуваме любовни романи

Миризмата на шоколад в книжарница ни подтиква да си купим любовен роман. Същият аромат не е в състояние да насърчи избора на сериозна литература!

shokoВлиянието на шоколадовия аромат е изследвано от група на университета в Антверпен. Заради експеримента те заредили една от книжарниците в Антверпен с ароматни шоколади от различно качество. Целта на експеримента била да се провери дали шоколадът стимулира четенето на художествена литература и точно от какъв вид, описват от medikforum.ru. Така се изяснило, че заради аромата на шоколад 3.5 пъти повече хора си купуват любовни романи. Търсенето на книги за пътешествия, бизнес, криминалета или хумор не се влияе от този фактор.

За много хора романтичните изживявания се асоциират с розите, но всъщност връзката е по-изявена именно към шоколада и неговия аромат. Под въздействието на този аромат посетителите в книжарницата първоначално започнали с много по-голям интерес и оживено да разглеждат всички книги, подредени за продан. Проследено било поведението на 201 посетители в рамките на 10 дни. На второ място след любовните романи интереса им привлякла литературата за кулинария.
Ароматът на шоколад за много хора е свързан с празничното, романтичното, със състоянието на влюбеност, коментират учените. Следващата им асоциация е с готвенето – ароматът на шоколад се асоциира с храна. Похапването на шоколад е приятно…също както чувството на влюбеност. С това се и обяснява търсенето на любовните романи.

Белгийските учени не напразно са огласили резултатите от своето изследване: добре е с него да се съобразят собствениците на книжарници. В крайна сметка, покупките в книжарниците с шоколад продажбата на книги се увеличава 1.2 пъти.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *