Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Арника помага при болка и кръвонасядания

Не  се подвеждайте по външния й вид – безобидните цветове на тази планинска билка приличат на маргаритки, но съдържат токсични съединения, които рязко повишават кръвното налягане и могат да доведат до трайно увреждане на сърцето.

Ето защо рафинираните масла и запарките от арника са абсолютно противопоказани за перорална употреба. Но при външно приложение билката е изключително ефикасен лек за болки в мускулите, контузии и кръвонасядания.

Как помага арниката при болка и кръвонасядане?

  • Арниката е сертифицирана като лечебно средство за външно приложение при контузии, кръвонасядания и болки в мускули­те от авторитетната немска държавна агенция за безопасност на лечебните растения, която се счита за водеща световна ин­ституция в областта на фитотерапията. Вътрешната й употреба е противопоказана (освен като хомеопатично средство, когато е силно разредена и не е опасна за здравето), както и прилага­нето й в близост с очите, устата и открити рани, защото е ток­сична.
  • Арниката се предлага под различни форми – гел, крем, мех­лем и тинктура. Можете да я използвате и за компрес. Пригот­вете силна запарка от 2 ч. л. цветове от арника и 1 чаша вряла вода. Охладете, потопете в течността чиста кърпа и я наложете върху засегнатия участък.

Билката е най-ефективна при кръвонасядания:

  • Арниката разнася кръвонасяданията, пома­гайки на организма да абсорбира натрупаната в засегнатите тъ­кани кръв. Крем или мехлем, съдържащ 5-25% екстракт от ар­ника, прилаган по няколко пъти на ден, облекчава болката и ре­дуцира отока и синините. Ако предпочитате да използвате тинктура, смесете 1 част от нея с 3-10 части вода, потопете в разтвора чиста кърпа и я сложете върху натъртеното място. Две от химическите вещества в арниката – хеленалин и дихидрохеленалин, притежават успокояващи и противовъзпалителни свойства, когато се абсорбират от организма през кожата. За ог­раничаване на кръвонасядането вземайте по 1-2 таблетки от хомеопатичния препарат Арника с потенция 30 С възможно най-бързо след получаване на контузията. Дозирайте според указа­нията, отбелязани върху опаковката.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *