Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Учени отгледаха човешко ухо

Специалисти по биоинженеринг от Massachusetts General Hospital в Бостън успяха да отгледат орган, напълно идентичен с човешко ухо. Триизмерното “създание” е сътворено от тъкани на крава и овца.

uhoАмериканските учени твърдят, че са много близо до момента, когато ще могат да отглеждат цели органи. Те ще заменят повредени по някаква причина органи на пострадали пациенти, след като специално им ги отгледат от техни клетки, пише medportal.ru.

Въпросното ухо е било отгледано експериментално по технология, която прави възможно култивирането на клетъчен материал върху триизмерен носител. Това се прави, за да може да се постигне правилно пространствено оформление на транспланта. За такъв носител авторите на описвания експеримент са използвали корпус, направен от титанова нишка, който изцяло повтаря обемно изображение на човешко ухо. Изображението е било получено чрез компютърна томография. Творението е било “присадено” върху плъх с потисната имунна система, където се развивало в продължение на 12 седмици. При предишен свой опит същият екип е успял да отгледа и ухо с детски размери. Според учените любопитното им занимание е постигнало два резултата: успяло е да съхрани формата на ухото след трансплантацията, и да получи гъвкав хрущял, аналогичен на натуралния.

Резултатите показват още, че за получаването на адекватен на истинския орган е достатъчно много малко количество изходни клетки. Достатъчно е да имаме хрущялни клетки на пациента и да повторим същия процес, коментират учените. Според тях в рамките на пет години операциите от този вид ще бъдат напълно възможни.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *