Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Миомата не е рак

Миомата е доброкачествен тумор, не е предраково състояние и не се превръща в рак

миома операция

Затова жените не трябва да изпадат в паника, а да обсъдят спокойно с лекарите подходящото лечение. Особеностите на миомната болест обяснява пред вестник „Всичко за семейството“ доц. д-р Никола Василев, началник на Клиниката по обща и онкологична гинекология във Военно-медицинска академия.

За миомна болест може да се говори, когато в матката се откриват възли и това е съпроводено с оплаквания – обилно кръвотечение, дискомфорт по време на менструация, силни болки. Тогава се налага да се предприеме лечение. Когато няма клинични прояви, болест липсва и не се налага лечение, а само проследяване на състоянието на миомния възел – дали нараства и дали предизвиква някакви оплаквания.

Много жени имат миомни възли, без да подозират за това, защото при 50% от тях няма никакви оплаквания. Туморите се откриват при профилактичен гинекологичен преглед, при ултразвуково изследване или при бременност.

Миомата е най-честият доброкачествен тумор в таза на жената. Според д-р Василев това е и най-честата причина да се отстранява цялата матка, за да се предотврати израждането на миомата в сарком, което всъщност е невъзможно и не налага хистеректомия.

В редки случаи се налага истинско лечение на матката. Спешното лечение се прилага, когато миомата предизвиква обилни кръвотечения. Целта на плановото лечение е да облекчи неприятните симптоми или да реши репродуктивен проблем. При младите пациентки е възможно да се премахнат само възлите, а при по-възрастните пациентки – да се редуцира обемът им, пише вестник „Всичко за семейството“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *