Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Миомата предразполага към стерилитет

При наличие на миомен възел, дори когато жената няма оплаквания, е важно състоянието му да се следи от гинеколог

миомаМиоматозната матка може да е причина за стерилитет, тъй като възлите се явя-ват механична преграда за оплождането. Поради факта, че деформират маточната кухина, те са и сред най-честите причини за спонтанен аборт.

Според д-р Мажена Панова, която ръководи отделението по патологична бременност в Първа АГ „Св. София“ в столицата, има значение дали възелът е един или са повече.

Спонтанните аборти при единични възли са около 14%, докато при множество от възли те се случват два пъти по-често.

Статистиката показва, че при миома и бременност е възможно да настъпят усложнения в 10 до 30% от случаите.

Бременните с миоматозна болест трябва да са под стриктно наблюдение в женската консултация.

Миомите са хормонозависими доброкачествени тумори. Установено е, че хормонът естроген има значение за появата им. Основен виновник са повишените нива на женските полови хормони, които могат да се дължат на по-големите количества, отделяни от яйчниците, на наличие на кисти, на продължителен прием на хормонални препарати, на липса на овулация.

За предоперативно лечение се предлагат терапии, които намаляват размера на миомните възли и възстановяват нивото на хемоглобина, което обикновено пада при обилните менструации. Те обаче предизвикват и нежелани реакции в резултат на потискане на естрогена до нива като в менопаузата – депресия, горещи вълни, загуба на либидо, вагинит.

Най-новото лечение на миомната болест се различава от познатите до момента и при него се избягват недостатъците. Иновативната терапия, която бързо овладява маточното кървене, е одобрена от Европейската комисия през 2012 г. и вече е достъпна в България, пише вестник „Всичко за семейството“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *