ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Най-добрият начин да си сготвим зеленчуци

Излишно е да обясняваме, че сега е моментът да се заредим с витамини от пресните зеленчуци. Но как да си ги приготвим – така че да не разрушим полезните им съставки?!

brokoliУчени от Медицинското училище в Уорик направиха опити в тази посока, като използваха различни готварски техники и изследваха техния резултат. За опитен обект изследователите избрали популярното броколи и потърсили този начин на приготвянето му, който го прави най-полезно за човешкия организъм.
Оказва се, че най-убийствена от всички технологии е тази с микровълнова фурна. Приготвеното по този начин броколи губи 97% от флавонидите си. А точно това са веществата, които защитават организма от много болести, припомнят от medikforum.ru. По-обстойното изследване на сготвения в микровълнова печка зеленчук показало, че са почти “убити” всички полезни съставки на растителната храна.

Пърженето е по-щадящо, но също съсипва най-важните хранителни компоненти. При варенето щетите не са толкова големи, но пък фолиевата киселина от зеленчука се разгражда наполовина.

Кой тогава е добрият начин да приготвим зеленчук, който не можем да поемем в сурово състояние? Обработката с пара. Този според изследователите е оптималният начин за приготвяне на зеленчукови храни. При броколито, приготвено на пара, се изгубили само 11% от флавонидите и минимални дози от витамините.
Има още една уговорка. Храната трябва не просто да се готви на пара, но и да не се държи дълго време върху решетката. Здравословната зеленчукова храна трябва да е недоварена, също като пастата “ал денте”. В този именно случай са най-малки загубите на глюкозинолати. В организма ни те се превръщат в съединения, които балансират имунната защита и предотвратяват злокачествените трансформации в клетките.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *