Децата могат да похапват правилно, дори и да са злояди

Сложете вкъщи весели снимки и картини на плодове и зеленчуци

дете полезна храна

Дръжте плодове, зеленчуци и ядки на удобни места в къщата, така че да се набиват постоянно пред очите на малките и да са им лесни за взимане. В същото време не внасяйте вкъщи нездравословни храни. Ако у вас липсват вафли, детето ви няма да яде вафли. Ако поиска вафла навън, извадете му от чантата си домашен козунак или курабия и му обяснете, че освен че е по-полезна и вкусна, ако не харчите пари за сладкиши навън, ще може да съберете за нова книжка или играчка. А и така ще икономисате доста пари от лечение на някои банални болести.

Ако детето ви не е гладно сутрин, не го пускайте на училище без домашно приготвена и пакетирана храна. Не му давайте джобни, а достатъчно хапване за междучасията. Може да слагате допълнително, за да черпи понякога и съучениците си.

Измислете си игри, свързани с полезните продукти. Например подреждате на масата всички полезни храни, които ви се намират у дома, и всеки трябва да опише по един продукт на другите от семейството, а те в това време са със затворени очи. Който познае какво се описва в момента, взима щафетата и описва нещо друго. Например може да сравнявате кутията с мляко с „тяло на робот“, който идва от Бяло море, където плуват „овесени корабчета“. Друга игра за най-малките е да описват вкусове -сладко, кисело, горчиво, а за по-големите – да измислят гатанки, по които отново да се познават хранителните продукти.

Давайте на децата избор между различни полезни храни. Предлагайте да избират сами между салата домати и краставици, салата моркови и зеле и салата Снежанка например. Когато имат избор, те не се чувстват принудени, пише списание „За жената“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *