ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

6-те фактора, които причиняват сухота в устата

Сухотата в устата може да бъде много дразнеща, но и опасен признак на сериозно заболяване. Вижте основните фактори, които я причиняват:

 

  1. Ограничете приема на алкохол и напитки, съдържащи кофе­ин. Те имат диуретичен ефект, който може да доведе до обезвод­няване.
  2. Откажете се и от газираните напитки. Ако устната ви кухи­на е прекалено суха, нямате достатъчно слюнка, която да неут­рализира киселините в тях.
  3. Въздържайте се от консумация на солени храни и много ки­сели напитки като портокалов сок или лимонада. Когато уста-
  4. та е прекалено суха, те могат да предизвикат дори болка. Пийте сок от ябълки или круши, както и млечни напитки.
  5. Сведете до минимум приема на продукти, съдържащи захар.
  6. Откажете тютюнопушенето и избягвайте задимените поме­щения – цигареният дим намалява слюноотделянето.

 

ДОБРЕ Е ДА ЗНАЕТЕ ОЩЕ:

 

Овлажнете и въздуха

  • Нощем включвайте в спалнята си овлажнител за въздух или изпарител.

 

Устна хигиена

  • Ако ползвате вода за уста, изберете продукт без съдържание на алкохол – той изсушава лигавицата и може да доведе до въз­паление на венците.
  • Пригответе си домашно средство за изплакване на устната ку­хина: разтворете 1 щипка сол и 1 щипка сода бикарбонат в 1 чаша топла вода. Разтворът неутрализира киселинността в ус­тата и отмива патогенните микроорганизми.

 

Грижи за зъбите

  • Потърсете в магазините за натурални продукти паста за зъби без натриев лаурил сулфат. Тази съставка може да предизвика възпаление на лигавицата на устната кухина.
  • Почиствайте старателно зъбите си с четка и конец. Намале­ното слюноотделяне е предпоставка за полепване на хранител­ни остатъци по зъбите.

 

Не дишайте с отворена уста

  • Когато поемате въздух през носа, той се овлажнява, навлизай­ки в белия дроб. Но запушеният нос ви кара да дишате през ус­тата и така поемате сух въздух. Лекувайте правилно синуита и алергиите, за да предотвратите по­явата на сухота в устата.

 

Кога да потърсим лекар и да поискаме съвети за лечение на сухотата в устата?

  • Ако устата ви е необичайно суха в продължение на ня­колко дни, трябва да се обърнете към лекар или стоматолог. Консултацията със специалист е задължи­телна, ако това състояние затруднява храненето или говора ви, както и ако е на­лице възпаление или за­червяване на устната лига­вица. Информирайте лека­ря си за всички медикамен­ти, които приемате.

 

 

 

Кои са основните причинителите и врагове на лошия дъх

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *