Сладък лед за вкусно лечение

Пътят към сладоледеното изобилие е дълъг и води началото си преди столетия

сладолед

И колкото и да е странно, не тръгва от някоя северна страна, а от Изток, от древен Китай. Жителите на Поднебесната империя смесвали парченца портокали и зрънца от нар с късчета лед – може би това е първата рецепта за сладолед.

Колкото и да е странно, но този лекомислен продукт е богат на много полезни вещества: в състава му влизат калций, фосфор, желязо, лактоза – млечна захар, както и витамините С, А, В2, Е. Сладоледът е източник на белтъчини, които лесно се усвояват. Достатъчно е да изядете порция от леденото лакомство, като добавите плодове или сладко, и ще се наситите.

В сладоледа обезателно се добавят стабилизатори, които го правят еднороден. Те се правят от морски водорасли, благодарение на което в състава му влиза и йод – много важен елемент.

Сладоледът е любимо лакомство за децата. Но те трябва да се приобщят към това удоволствие не по-рано от 3-5-годишна възраст, като се започне първо с млечен сладолед без всякакви добавки, за да се изключи възможна алергия.

Освен това сладоледът е полезен и за нервите: той предизвиква прилив на радост, повдига настроението, защото триптофанът е ефективен природен транквилизатор, който успокоява нервната система и дава прилив на радост и е добро средство за лечение на депресия. Впрочем това се отнася само към онези видове, които са направени на основата на мляко или сметана, а не от растителни мазнини.

„Сладкият лед“ е полезен и в процеса на закаляване на организма: медиците се застъпват за него против разпространените претенции, че от него болят зъбите и гърлото. Проблеми със зъбите ще имате само ако те не са здрави. А тези, които имат слабо гърло, трябва да хапват просто леко разтопен сладолед, който отлично ще ги закали, пише вестник „Феномен“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *