Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Първа помощ при ухапване от влечуги и екзотични насекоми

Поради климатичното си разнообразие в България се срещат много земноводни и влечуги, но отровни змии са 6 – пепелянка, усойница, остромуцунеста усойница, каменарка, котешка змия и вдлъбнаточел смок

смок

Най-опасни са пепелянката и усойницата. Извън тези 6, останалите влечуги са неотровни и ухапването им е без последици, като се изключи шокът от преживяното. В отделни случаи е възможно ухапаното място да се възпали, което е следствие от замърсяване на раната от нечистите зъби на животното, а не от действието на отрова.

Важно е да се знае, че змиите не проявяват безпричинна агресия. Нападението им е акт на самозащита. Змиите хапят единствено при болка или при внезапна уплаха.

Миналото лято имаше бум на ухапвания от отровни змии. Каква първа помощ трябва да окажете при такъв инцидент:

Незабавно потърсете лекарска помощ, като се опитате да запазите спокойствие и да ограничите двигателната активност на пострадалия. Най-добре е да обездвижите ухапаното място с шина или бандаж. Не бива обаче да
поставяте стегната превръзка над мястото на ухапването с цел спиране на кръвоснабдяването му. Това може да спре разпространението на отровата по кръвен път, но се препятстват естествените механизми на организма за неутрализирането й. Освен това цялото количество отрова се концентрира на определено място, което може да причини тежки некрози, а в някои случаи дори ампутация на пръсти или крайник.

Не бива да правите дълбоки разрези на мястото на ухапването, особено в полеви условия при липсата на чист инструмент. Практиката показва, че подобни действия в повечето случаи водят до нежелани усложнения и трудно лечение. Същото важи и за изсмукване на кръвта от ухапаното място. Отровата може да проникне в кръвообращението дори през микроскопични ранички на устната кухина.

Как да се предпазите? Екипирайте се с високи обувки и панталони с дълги крачоли. По възможност избягвайте слънчеви поляни и скали. При неочаквана среща със змия не правете резки движения и не викайте, защото това може да я раздразни и да ви нападне, пише вестник „Всичко за семейството“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *