Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Хранителните фибри лекуват раздразненото дебело черво

Учените отдавна са наясно, че съществува пряка връзка между приема на хранителни фибри и лечението на синдрома на раздразненото де­бело черво.

 

Днес обаче се счита, че както разтворимите, така и неразтворимите фибри са полезни само за болните, които стра­дат от запек, докато при разширен стомах, диария или метеоризъм приемът им допълнително влошава състоянието. Ако ос­новният ви проблем е запекът, можете да вземете предвид съве­тите по-долу.

 

  • Консумирайте повече храни, богати на неразтворими фиб­ри (трици, пълнозърнести продукти, зеленолистни зеленчуци и варива) – те увеличават обема на изпражненията и ускоряват преминаването им през червата.
  • Разтворимите фибри също подобряват функционирането на червата, а освен това понижават нивото на „лошия“ холестерол в кръвта. Можете да си ги набавите от храни като боб, овесена каша, ябълки, ягоди и грейпфрут.
  • Източник на разтворими фибри са и хранителните добавки с яйцевиден живовляк. Дозирайте ги според указанията, отбе­лязани върху опаковката. За разлика от синтетичните слабител­ни средства билката е безопасна при продължителна употреба.
  • Ако досегашният ви хранителен режим е по-скоро беден на фибри, препоръчва се увеличаването на приема да става посте­пенно – рязката промяна може да доведе до метеоризъм. Започ­нете с 8 г на ден (толкова е приблизителното количество фиб­ри в 2 круши) и увеличавайте дневната доза с по 3-4 г, докато стигнете до 30 г.
  • За осигуряване на гладкото преминаване на фибрите през храносмилателната система всеки ден изпивайте най-малко 6-8 чаши вода.

 

Да потърсим ли лекарска помощ?

При рязко отслабване без ясна причина, както и при наличие на кръв в изпраж­ненията или обострени симптоми, разстройващи нормалния ви ритъм на жи­вот, трябва да отидете на лекар. Консултацията със специалист е наложителна и ако сте над 50-годишна възраст и за пръв път имате симптоми на заболяването, както и ако състоянието ви е диагностицирано отдав­на, но сте забелязали про­мяна в характера на проти­чането му. Информирайте лекаря си за всички меди­каменти, които приемате, за да се установи дали про­мяната не е свързана със страничните им ефекти. При съмнение за непоносимост към дадена храна ле­карят ще ви насочи към диетолог.

 

Непоносимост към лактоза

Мнозина си мислят, че страдат от син­дром на раздразненото дебело черво, докато всъщност имат непоносимост към лактоза (млечна захар). Проблемът се изразява в недостиг на лактаза – ензи­ма, който разгражда лактозата в червата. Начинът на самодиагностициране е ле­сен: изпийте 2 чаши прясно мляко и сле­дете за проява на симптоми като корем­ни болки, газове и диария. В случай на непоносимост към лактоза ще трябва да изключите от менюто си почти всички млечни продукти с изключение на кисе­ло мляко и твърди сирена (като чедър).

 

За стройна фигура – храна според кръвната група


Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *