Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво помага при Синдром на раздразнените черва?

За съжаление няма лек за Синдрома на раздразнените черва, но следните действия ще помогнат:

Спазвайте хранителен режим
Направете си хранителен дневник. Опитайте се да разберете как вашите хранения влияят на вашите симптоми, чрез сравняване на това, което сте яли с пристъпите на симптоми.

Червата обикновено отговарят на приетата храната и силата на отговора изглежда е свързана с количеството на мазнините в храната. Така че се опитвайте да намалите мазнините в диетата си. Избягвайте богати на мазнини храни, като млечните продукти. Вашето мляко трябва да е обезмаслено или полуобезмаслено и трябва да готвите с минимално мазнини чрез печене или задушаване на храната, а не пържене.

Избягвайте големи хранения, тъй като те могат да предизвикат спазми. Вместо това се хранете по-често в малки количества.

Уверете се, че сте изключили непоносимост към лактоза, като причина за вашите симптоми – това състояние често се бърка със Синдрома на раздразнените черва. На всеки десет души един има непоносимост към лактоза, тъй като им липсва ензимът, необходим за смилане на лактозата (захарта в млякото и захарта използвана в много от произвежданите хранителни продукти). Лактозата от храните преминава неусвоена в дебелото черво, където ферментира от бактериите в червата, причинявайки спазми и газове. Непоносимост към лактоза може да доведе до симптоми, много подобни на Синдрома на раздразнените черва. Намалете приема на млечни продукти и следете симптомите си. Можете също да опитате и хранителна добавка с  ензима, който разгражда лактозата.

Яжте разтворими фибри
Смята се че разтворимите фибри са може би най-полезни за хора със Синдрома на раздразнените черва. Високите нива на разтворими фибри има в зеленчуци, като картофи и някои плодове (ябълки и цитрусови плодове), сушени зърна, овес и ечемик.

Неразтворими фибри също могат да бъдат полезни при запек. Добри източници са пшенични трици, пълнозърнести храни, житни растения, семена и люспите на много плодове и зеленчуци.

Хранителни добавки с фибри също са добър вариант, които може да опитате. Може да усетите подуване или газове, на първо време, но това скоро ще се отшуми.

Справете се със стреса
Опитайте се да получавате колкото се може повече сън, гарантирайте си поне един определен период от време всяка седмица, когато можете да имате известно време само за себе си (в идеалния случай, трябва да направите това най-малко веднъж на ден) и да се възползвате от някои релаксиращи терапии.

Потърси експертна помощ
Има лекарства, които могат да помогнат за намаляване на спазмите при този проблем. Говорете с вашия лекар или фармацевт, особено ако нещата станат наистина зле.

Няколко думи за предупреждение. Понякога, хроничните стомашно-чревни инфекции може да доведе до симптоми на Синдрома на раздразнените черва, така че е важно да посетите лекар, за да се потвърди диагнозата.
Второ, ако изхвърляте кръвта, когато ходите до тоалетна задължително трябва да се консултирате с лекар, тъй като това не е нормално, дори за това заболяване.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От 2 до “Какво помага при Синдром на раздразнените черва?

  1. Pingback: Ето кои са десетте най-полезни храни (1)

  2. Pingback: Хранителните фибри лекуват раздразненото дебело черво

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *