ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Опасни канцерогени в най-любимите напитки?

Компанията PepsiCo в САЩ е уличена в нарушение на технологични предписания, чрез които се намаляват опасните нива на канцерогена 4-метилимидазол.

pepsi4-метилмедазолът се образува при карамелизацията на захар, използвана като оцветител от Coca-Cola и Pepsi. Въпросното вещество е било включено в списъка на предполагаемите канцерогени в щата Калифорния през януари 2011-а. Двете компании са декларирали, че са направили производствени изменения и опасното вещество е в норма. Нещо повече – техни представители са обявили, че ограничението за карамелените оцветители ще бъде въведено във всички щати на САЩ.

Контролно проучване обаче доказва, че само от Coca-Cola са спазили изискването. Продукцията на Пепси е същата като преди, коментират от medportal.ru. Актуалните дози на опасния 4-метилимидазол превишават позволеното до осем пъти! За компаниите това наистина са сериозни капиталовложения, тъй като трябва да се промени част от техниката. В Coca-Cola това ще стане до 2014-а, от Pepsi не казват нищо за срокове!

Споменатото опасно вещество се съдържа и в други продукти. То се изявява като канцероген при опити с мишки, но дали действа по същия начин и при хората – тепърва ще бъде доказвано или отхвърляно. В страните от Евросъюза съставката на карамелизираната захар се счита за безопасна. Критици на теорията твърдят, че за да се прояви вредното й въздействие, човек трябва да поглъща по хиляда напитки на ден.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *