Спрей за нос спасява при инфаркт

Нов тип охлаждащ спрей може да спаси хиляди хора, преживели инфаркт.

herzinfarkt_300Новият спрей за нос дава възможност да се предотврати смъртоносно повреждане на мозъчните клетки, което е последица от прекратено кръвоснабдяване. Технологията за “замразяване” на мозъка при сърдечно-съдови инциденти в момента се експериментира в британското графство Съсекс, съобщава medikforum.ru.

Ако сърцето на един човек спре, мозъкът му изпитва кислороден глад заради липсващото кръвоснабдяване. Понякога лекарите успяват да “включат” нормалния сърдечен ритъм, но мозъкът не е в състояние да възстанови функциите си в пълен обем. Последиците могат да бъдат парализа на крайниците, нарушения в говора или в умствената дейност. Има и случаи на мозъчна смърт, когато работата на останалите органи на практика се оказва безполезна за живота на пациента.

Охлаждането на мозъка в подобни случаи вече се практикува – прави се чрез системи за венозно вливане или чрез охлаждащи възглавници. Към този арсенал сега се прибавя и споменатият спрей. Не става дума за флаконче за лична употреба – приспособлението по-скоро прилича на кислородна маска и е инструмент, с който ще боравят медицински служители. Чрез маската специалното охлаждащо вещество ще прониква до мозъка и ще забавя неговите функции, което ще може да го спаси при недостиг на кислород.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *