Болница в Бостън трансплантира ръце и лица на деца

Детската болница в Бостън (Boston Children’s Hospital) е първото медицинско учреждение в света, което обявява програма за трансплантация на детски ръце и лица.

AnnieClark_340x255Бостънските лекари са готови още сега да започнат присаждане на ръце, а в бъдеще и на лица на малки пациенти, съобщават от medportal.ru. Според тях световният опит вече е достатъчно богат (70 успешни операции на ръце и 20 на лица) и може да се прецени безопасността на подобни интервенции.

Лекарите коментират, че от морална гледна точка това е справедлива стъпка. В чисто медицински план е важно да се знае, че малките пациенти ще имат повече полза от подобни операции, отколкото възрастните. При децата нервните влакна се регенерират значително по-бързо, а в същото време носенето на протези им е по-сложно в сравнение с възрастните.

Първите пациенти, които екипът от Бостон ще поеме, ще бъдат на 10 навършени години. Предимство ще имат деца, които са изгубили и двете си ръце. А също и млади пациенти, които вече живеят с един трансплантиран орган и приемат лекарства за потискане реакцията на отхвърляне. Рискът от подобни ранни трансплантации е в това, че продължителното вземане на подобни медикаменти провокира онкологични заболявания.
Такива операции не се правят по спешност – родителите ще имат време да размислят дали да се включат в програмата или да се примирят с протезиране, коментират още бостънските специалисти. Идеята им в крайна сметка е насочена към това – да подобрят живота на деца, които са преживели тежък инцидент или заболяване, в резултат на което са останали инвалиди.

До момента в света е направена единствена подобна операция – на момиченце от Малайзия, родено без ръка през 2000 година. То получило ръката на близначката си, която починала по време на раждането. Поради последното обстоятелство на детето не се наложило да приема медикаменти за потискане на отхвърлянето.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *