Как „изглежда“ страховата невроза?

При тежките форми на заболяването може да се стигне до пълна социална изолация

 

strahova nevrozaСтраховата невроза е психическо състояние и обикновено се изразява в емоции, придружени и изразени чрез физически реакции.

При някои хора страховата невроза е лека, но при други – тежка. При лекия стадий пациентът често страда от главоболие, трепери, гади му се, нервен е и усеща болки в гърдите. По-често обаче се среща тежката форма, защото болните или не искат да признаят, или не вярват, че имат здравословен проблем.

Пациентите, страдащи от тежката форма, получават по 2-3 пристъпа на седмица, като всеки един от тях продължава по 20-30 минути. Характерните симптоми са: виене на свят, изтръпване на крайниците, треперене, сърцебиене. Някои хора чувстват и стягане в гърдите и много силно потене.

Най-страшното е, че с течение на времето проблемът се усложнява все повече, защото пациентът изпитва страх от собствения си страх. Има такива, които се затварят вкъщи, и не смеят да напуснат безопасния си дом. Други избягват да пазаруват в големи супермаркет, защото изпитват ужас от големи затворени пространства.

Най-честата причина за появата на страховата невроза е преживяна психическа травма. Понякога се отключва заради загуба на любим човек, от насилие или от постоянни проблеми в семейството и любовта. Стресът на работното място също не е за пренебрегване.

От страхова невроза най-често страдат хора, които са по-притеснителни и по-чувствителни.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *