ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

При контузия – стегнете с ластичен бинт!

Първо охладете мястото на контузията и направете стегната превръзка. Така ще ограничите притока на кръв към засегнатия участък.

След това стимулирайте кръвообращението чрез загряване – това ще ускори резорбцията на кръвонасяданията. Ако целостта на кожата не е нарушена, можете да заличите следите от травмата с помощта на различни билкови компреси и лековити мехлеми.

Наложете засегнатия участък с лед колкото е възможно по-скоро. Като охладите кръвоносните съдове, в тъканите ще прониква по-малко кръв. В магазините за спортни стоки се предлагат готови компреси с гел, специално предназначени за контузии. Спортистите обикновено имат няколко във фризера, за да са им подръка. Достатъчно е обаче да разполагате с торбичка замразени зеленчуци – увийте я в хавлиена кърпа и я притиснете към болезненото място. Или потопете памучна тъкан в леденостудена вода. За да избегнете измръзване на кожата, не прилагайте компреса по-продължително от 10 минути. Повторете процедурата след 20 минути.

При контузия на крайник незабавно направете стегната еластична превръзка. Така ще ограничите притока на кръв към засегнатия участък и ще намалите кръвонасядането.

За да сведете до минимум неприятните синини, временно редуцирайте кръвоснабдяването към контузения крайник – легнете и го повдигнете  над нивото на сърцето.

Внимавайте с болкоуспокояващите медикаменти! В случай на контузия не посягайте към аспирина – той има противосъсирващо действие и ще увеличи кръвонасядането. Същото се отнася и за ибупрофена. Можете да облекчите болката с парацетамол. Ако редовно вземате аспирин (например като профилактична мярка срещу инфаркт), при нараняване не прекратявайте приема на медикамента, освен по лекарска преценка.

Ако появата на синините не е провокирана от контузии, трябва да се консултирате с лекар – понякога това е знак за сериозно заболяване.

 

Използвайте зехтин в натуралната му форма!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *