ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Поза „щурец” и упражненията на Кегел помагат при незадържане на урина

Терапевтичните програми, ориентирани към този проблем, по правило включват т. нар. упражнения на Кегел (разработени през 40-те години на XX век от американския гинеколог Арнолд Кегел). Разбира се, този метод не е панацея, но е ефективен и при двата пола. Друга мярка, която трябва да предприемете, е да внимавате какво и кога пиете и какви медикаменти приемате. И най-важното: да се запасите с огромно търпение в тоалетната.

На какво се дължи проблемът с незадържането на урината?

Заболяването (познато също под наименованието инконтиненция) се разделя на 2 типа. При стрес инконтиненцията неволното из­пускане е свързано с физи­ческо усилие – кашляне, кихане, смях, повдигане на тежки предмети. При импе­ративната инконтиненция позивът за уриниране не може да бъде овладян. Незадържането на урина е по-разпространено при ражда­лите жени. Причината е в увредените структури на тазовото дъно, способ­стващи за задържане на урината, и на нервите, сиг­нализиращи на шийката на пикочния мехур да се сък­рати. При мъжете състояни­ето често е причинено от уголемена простата. Други предпоставки са инфекции­те на отделителната систе­ма, приемът на медикамен­ти за отпускане на мускули­те, болестта на Паркинсон и множествената склероза.

Поза „Щурец“

При внезапен позив за уриниране седнете и притиснете гле­зена на единия крак към подбедрицата на другия. Така ще уп­ражните натиск върху сензорния нерв (наречен дерматом L5), което води до отпускане на мускулите на пикочния мехур.

Упражненията на Кегел

  • Изпълнявайте редовно упражненията на Кегел, за да укрепи­те тазовите мускули, поддържащи пикочния мехур. Първо ус­тановете местоположението им: прекъснете струята на урина­та, докато уринирате: мускулите, които се активират, са точно тези, които трябва да упражнявате (направете този експери­мент само веднъж – честото прекъсване на уринирането се от­разява неблагоприятно на пикочния мехур).
  • Стегнете тазовите мускули, задръжте за 1-2 секунди и отпус­нете. Повторете упражнението 10 пъти. Изпълнявайте по 5-5 серии дневно. Това занимание е незабележимо за околни­те. Можете да използвате случая, докато сте в задръстване, на опашка в магазина, пред телевизора и т. н.
  • Когато тазовите ви мускули укрепнат достатъчно, удължете фазата на задържане на 5 секунди и постепенно стигнете до 15 секунди.
  • Преди всяко действие, свързано с внезапен натиск над пикоч­ния мехур (например кашляне, кихане, смях), бързо изпълнете упражнението на Кегел, за да не се изпуснете.

Заболявания на пикочните пътища при жените

Как анатомично се обяснява проблемът с незадържането на урината:

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *