Безвредни ли са денталните рентгенови снимки?

И при сегментните, и при панорамните снимки се използва оловосъдържаща яка, която предпазва шията и гърдите

zybni snimki

При лечение на често срещания пулпит (напреднал кариес, който засяга и централната част на зъба) кореновите канали се разширяват и се запълват със специална паста. Тази работа е деликатна, тъй като се извършва „на сляпо“. Затова стоматолозите се ползват от информацията, която дават рентгеновите снимки.

Доколко денталните снимки са безвредни, като се има предвид, че се правят с апарат с рентгеново облъчване? В съвременните съоръжения количеството на използваната радиация е много ниско. При сегментната снимка (която се прави най-често и обхваща няколко зъба) пациентът се облъчва с 0,005 mSv (милисиверта). За сравнение – всекидневната доза от природния радиационен фон се равнява на около 3,2 mSv. Освен това в съвременната рентгенография водещ е принципът на минимализма – колкото се може по-малко. Той се постига с използване набързо проявяващи се плаки и ограничаване на лъча до размера на плаката. Върху гърдите и шията на пациента се поставя предпазна оловосъдържаща яка. Металът поглъща рентгеновите лъчи и не им позволява да достигнат органите в гръдния кош. Така се осигурява защита и на щитовидната и около-щитовидните жлези.

Рентгенови снимки на зъбите спокойно могат да си направят и пациенти, подложени на химиотерапия, тъй като радиационната доза е много малка и не създава рискове. Бременността не е абсолютно противопоказание срещу дентална рентгенография, преценката дали е подходящо да се правят снимки, или не е от компетенцията на стоматолога, пише вестник „Всичко за семейството“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *