Първа помощ при изгаряне!

Според една стара народна рецепта изгореното място трябва веднага да се намаже с краве масло – това е равносилно на наливане на масло в огъня!

pojarИзгарянето е термично увреждане на кожата от въздействие на влажна или суха топлина. Най-често се причинява от вряла вода, силно нагрята мазнина или гореща храна. По-леките случаи се категоризират като изгаряне от първа степен. По-тежките изгаряния се причиняват от огън, пара или химически вещества, а най-тежките – трета степен налагат лечение в болница.

Намазването с мазнина задържа топлината в засегнатия участък и влошава състоянието му. По-добре го облейте с обилно количество студена вода. Обливайте изгорения кожен участък в продължение на 20 минути. Ако нямате подръка студена вода – извадете нещо от хладилника, например, прясно мляко или чай, а най-добре лед. Така можете да третирате изгорения участък, когато е засегнат само повърхностният слой на кожата и площта не е по-голяма от размера на дланта ви. При по-сериозни изгаряния е необходима лекарска намеса!

Не пукайте мехурите – те са естествена защитна превръзка! Намажете с антисептичен крем (препоръчваме Дефламол винаги да имате в къщи) и направете хлабава превръзка.

Устната лигавица е изключително нежна и лесно се изгаря – на всички ни е познато това усещане при отпиване на твърде гореща напитка или отхапване на тестена закуска с плънка от месо или конфитюр, претоплена в микровълнова фурна. Като всяка друга термична травма, пораженията в устната кухина изискват време, за да заздравеят. Ако оставите нещата на естествения им ход, до 1 седмица лигавицата ще се е възстановила напълно. Можете да ускорите процеса, ако реагирате своевременно и веднага след изгарянето охладите засегнатия участък. Изплаквайте устата в продължение на 5-10 минути със студена вода или смучете кубчета лед.

Древните египтяни са използвали праз за локално третиране на термични травми. Днес този лек е потънал в забрава. Празът има изразени антибактериални свойства и спомага за предотвратяване на инфекции.

 

 

Екземата не трябва да се разчесва!

 

Оценете статията
Оценка 1.5 от 2 гласували

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Актуални промоции в lekuva.net

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.