Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Захарна зависимост – как да спра?

Да, такава определено има и причините за нея са колкото психологически, толкова и физиологични.

sugar-comp„Трябва да хапна нещо сладко!” – това е репликата, с която започва краят на всяка втора диета и на опитите за самоконтрол и здравословно хранене. „Нуждата” от захар в този момент не изглежда проста прищявка, а подчиняваща зависимост. Сладичкото е „верният приятел” който винаги може незабавно да ни освободи от натрупания стрес и да се настани трайно на мястото на хранителния режим, картата за фитнес и амбициите за промяна на външния вид.

Тъй като е прост въглехидрат, захарта се усвоява много бързо от храносмилателната система, повишава значително нивото на собствената ни кръвна захар и почти мигновено задоволява нуждата на тялото от енергия – отделя се инсулин, ктойто храни клетките със захарта; в мозъка се отделя серотонин, който придава чувство на задоволство и добро настроение.

Звучи добре, но за съжаление продължава твърде кратко и в това е големият проблем! Тъй като сме усвоили бързо захарта, „вълната” от глюкоза (кръвна захар) бързо отминава и в следващия момент изпадаме в противоположно състояние – енергията и настроението падат, отделя се адреналин с цел да се повиши кръвната захар, но с неприятен страничен ефект – прави ни агресивни и раздразнителни. Когато стигнем до това състояние, отново сме склонни да си похапнем сладко и така се озоваваме в един омагьосан кръг. С времето и „дозата” ни се увеличава, тъй като тялото ни се опитва да се бори срещу вредния навик да си доставяме сладко удоволствие, като започва да усвоява все по-малко от приетото количество и вие започвате да трупате килограми и болести. Преди всичко трябва да се прегледате при ендокринолог, за да нямате диабет или да изпадате в чести хипогликемии, които може да са наследствени.

Ако си хапвате редовно пастички и не ви личи, не бързайте да се хвалите с бързия си метаболизъм – може би просто не усвоявате захарта. Това обяснява и факта, че голяма част от любителите на сладкото нямат проблеми с килограмите, въпреки че от него се пълнее лесно.

Как да спра?

Единствено вярното решение е самоконтрол. Въздържането от прекалена употреба на захарни изделия е трудно, но продължава само около един месец. След това ще усетим как гладът за сладко започва да преминава и вече сме спечелили битката.

 

 

Грижа за кожата – съвети и препоръки

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *